Hilde Crevits

Hilde Crevits

Hilde Crevits is Vlaams minister van Onderwijs. Hoe heeft zij de zomervakantie doorgebracht? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had ze 10 minuten en 23 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie hebt u genomen?

Voor het eerst in jaren zijn we bijna twee volle weken op reis geweest.

Wat was uw reisbestemming?

Het eiland Corsica. Het was er fantastisch. We hebben nu de noordelijke kant bereisd, het zuiden moeten we nog doen. We gaan dus zeker nog eens terug.

Bent u op vakantie het nieuws blijven volgen?

Ja. Ik stond vroeg op om de kranten te lezen en mijn mails te checken. Daarna lukte dat niet meer: we gingen vaak wandelen in de natuur, en in Corsica is er weinig gsm-bereik. Het kostte me wel wat moeite om daar niet zenuwachtig van te worden. Maar ik weet dat het goed voor me is. (lacht)

Bent u veel met uw werk bezig tijdens uw vakantie?

Voor journalisten ben ik onbereikbaar, maar mijn kabinet mag mij wel lastigvallen. Rond 17 uur bundelen mijn medewerkers alle persvragen, zodat ik even kan checken of de lijnen die ze in hun antwoorden uitzetten goed zijn.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Aan mijn recentste vakantie heb ik altijd de beste herinneringen. Dat gezegd zijnde is Corsica wel van het mooiste dat ik ooit heb gezien. Je kunt daar kilometers en kilometers wandelen zonder iemand tegen te komen. De zee – ik ben verzot op de zee – loopt er heel mooi over in de bergen.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Ik heb deze vakantie ook een bijna-doodervaring gehad: in zee ben ik gebeten door een giftige kwal. Al vier, vijf weken heb ik daar nu last van. Mijn pols ziet er nog altijd uit alsof ik een zweepslag heb gekregen.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Nee.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Nadat ik Jij zegt het van Connie Palmen had gelezen, heb ik de voorbije vakantie De wetten meegenomen, haar debuut. Dat was een openbaring. Ondertussen heb ik nog twee romans van haar gekocht. Toen ik in Rome was heb ik Het Bernini Mysterie van Dan Brown gelezen: literaire fastfood, maar geweldig omdat je alle kerken en kapellen die erin voorkomen kunt bezoeken.

Welke boeken bent u in deze laatste vakantiedagen nog aan het lezen?

De filosofie van Emmanuel Levinas van Jan Keij: hij legt die complexe materie heel begrijpelijk uit. En Het smelt van Lize Spit wil ik zeker ook nog uitlezen. Ik hoor daar alleen maar goede dingen over.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al bezocht?

Ik ben niet zo’n grote museumbezoeker. We zijn onlangs in Tate Modern in Londen geweest. Dat is prachtig gerenoveerd. In de tuin staan zelfs meubels van de Vlaamse ontwerper Dirk Wynants.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u nooit in België zou doen?

Elke vakantie eet ik veel look. Maar echt héél veel. (lacht) In Vlaanderen kan ik als minister niet de hele dag met een lookadem rondlopen. Voor we op een vakantiebestemming beginnen te koken, kopen we altijd eerst een hoop lookbollen. Het is al gebeurd dat mensen zich van ons verwijderden toen we in een openluchtzwembad zaten.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Ik heb nooit een vakantielief gehad. Ik weet dat het wat truttig klinkt, maar dat is niets voor mij. Ik zou dat niet aankunnen. (lacht)

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Elk jaar. Dan vraag ik me af of ik niet weer zelfstandige zou moeten worden, zodat ik gewoon mijn eigen zin kan doen. Dat hou ik een aantal dagen vast, tijdens lange wandelingen. Maar de honger naar de politiek komt altijd weer terug.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Vanuit mijn karakter ga ik altijd recht op het kleine balletje af – ik ben dus eerder een tireur. Maar als er iemand anders een bal in de weg legt, zal ik die natuurlijk eerst wegkaatsen.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan doorheen het jaar?

Het is een ander geluk. Ik doe mijn job erg graag, maar in de vakantie ben ik gewoon veel meer ontspannen.

‘Ik heb deze vakantie een bijna-doodervaring gehad.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content