De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu over de onrust in Iran.

Turkije en Iran hebben een zeer lange gemeenschappelijke geschiedenis. Door zijn jarenlange ervaring als buitenlandadviseur van premier Recep Tayyip Erdogan bezit Ahmet Davutoglu (50) een uitstekende kennis over Iran. Hij waarschuwt ervoor om de ‘complexe en dynamische’ situatie in dat land vooralniet te licht op te vatten.

Hebben wij in het Westen de ‘groene beweging’ van hervormingskandidaat Hossein Mousavi onderschat?

AHMET DAVUTOGLU: Het gaat niet alleen om Mousavi. Het Westen heeft algemeen een simplistisch beeld van de verhoudingen. Met betrekking tot Iran heerst er in het Westen nog altijd een soort logica van de Koude Oorlog: dat zorgt dan voor een zwart-witbeeld van het land. Het echte beeld is veel complexer: ook in Iran bestaat er een systeem van machtenscheiding, er bestaat niet slechts één machtscentrum. En er zijn verschillende stromingen, individuen die elkaar beconcurreren. Die ‘menselijke factor’ in de Iraanse politiek wordt in het Westen vaak niet meegerekend.

Moet de zege van hardliner Mahmoud Ahmadinejad politiek niet gezien worden alseen politieke achteruitgang voor het vredesproces inhet Midden-Oosten?

DAVUTOGLU: Ik denk niet dat de ideologische indeling in zogenaamde hardliners of gematigden relevant is. Wat de betrekkingen tot andere staten betreft, is het belangrijker om te kijken naar het pragmatisme van een politicus. Het ligt in het belang van alle partijen in het Midden-Oosten dat we vrede en stabiliteit bereiken, dat we onze regio veranderen in een gemeenschappelijke zonevan welstand.

Wij vinden het merkwaardig dat alle kandidaten achter de beslissing staan van de regering in Teheran om het Iraanse nucleaire programma verder te zetten. Zelfs Iraanse bannelingen steunen het. En ook de Turkse regering toont begrip voor de Iraanse atoomwensen.

DAVUTOGLU: Dat moet ik heel duidelijk zeggen: de Turkse regering heeft altijd weer beklemtoond dat Iran net als elke andere natie het recht heeft om atoomenergie op een vreedzame manier te gebruiken. Maar we hebben Iran ook altijd weer aangemoedigd om samen te werken met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). En de Iraniërs hebben ons verzekerd: wij willen de atoombom niet.

Vertrouwt u Iran? Europeanen en Amerikanen zijn beduidend sceptischer wat dat betreft.

DAVUTOGLU: Wij denken dat men hier moet uitgaan van twee principes. Ten eerste heeft elk land het recht om, met het akkoord van het IAEA, vreedzaam kernenergie te gebruiken. Ten tweede moeten wij vasthouden aan het principe van non-proliferatie van atoomwapens. Ook wij willen de atoombom niet voor onze deur. Daarom hebben we de aanleg van een atoomwapenvrije zone in onze regio voorgesteld.

© Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content