Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

De optimisten die erop rekenden dat we al vroeg in 2010 vrolijk uit de recessie zouden klimmen, krijgen ongelijk. Het echte groene licht blijft uit.

Het Instituut voor de Nationale Rekeningen rapporteert dat de economie in ons land er tijdens het derde kwartaal met 0,5 procent op vooruitging. Dat creëert hoop, want de vorige vier kwartalen was het groeicijfer negatief. Dat we strikt genomen de recessie achter ons laten, strookt nochtans niet met de gevoelens die leven ‘op het terrein’. Zelfs de bedrijven die het heropleven van de economie het eerst zouden moeten voelen, houden zich op de vlakte. Ook de beurs, die doorgaans zes tot negen maanden op de conjunctuur anticipeert, neemt wat gas terug.

Nadat buiten Europa de rente alweer licht omhoog geschroefd was door Israël en Australië, deden vorige week ook Noorwegen en India dat. Natuurlijk, Australië was een van de zeldzame westerse landen die van de recessie gespaard is gebleven – het is goed toeven in de schaduw van China – en Noorwegen stapte al in het tweede kwartaal van dit jaar uit de recessie – alles gaat beter als je olie in de grond hebt zitten. Het blijft intussen hoogst onwaarschijnlijk, om niet te zeggen uitgesloten, dat ook de Europese Centrale Bank op korte termijn aan een renteverhoging zal denken. De voornaamste reden, voor de ECB, om dat te overwegen, zou de inflatie zijn. Gezien de enorme hoeveelheden cash die zowel regeringen als de ECB zelf (door die lage rente) in de economie gepompt hebben, is inflatie beslist een reëel risico. Alleen is er op dit ogenblik nog niets van te merken. Integendeel, de inflatie is zelfs negatief. In ons land heeft dat trouwens tot gevolg, dankzij het indexmechanisme, dat voor het eerst sinds mensenheugenis een half miljoen mensen na Nieuwjaar een (netto weliswaar minieme) loonsverlaging zal mogen incasseren. In feite lijkt het erop dat de politiek om massaal geld in de economie te pompen, maar heel gedeeltelijk rendeert. De jongste cijfers over de kredietverlening van de banken aan de bedrijven suggereren alvast dat de banken het gratis geld van de ECB liever in de staatsschuld investeren dan in de economie.

Maar zijn de bedrijven wel vragende partij voor meer investeringskredieten? Uitgerekend de bedrijven waarvan het meest verwacht was dat ze er opnieuw tegenaan zouden gaan, lieten de voorbije dagen weten dat ze geen haast maken. Staalreus ArcelorMittal, materiaaltechnologiegroep Umicore en zinkproducent Nyrstar en uitzendgroep USG People presenteerden mooie winstcijfers, jazeker. Maar dat kwam vooral omdat ze zwaar in hun kosten snoeiden en niet omdat hun omzet weer aantrekt. Helemaal niet. En het ergste was dat ze te kennen gaven dat ze van zo’n relance ook nog geen tekenen zien. Of toch? Volgens de Nederlandse uitzendgroep USG People worden er stilaan wel weer meer arbeiders gevraagd, een goed teken. De hele Belgische uitzendsector scoorde in september nog een achteruitgang, maar ook die had vooral te maken met de bedienden. Voor de dienstensector moet de crisis misschien nog beginnen.

Luc Baltussen

‘GDF Suez moet niet denken dat het de Belgische elektriciteitsmarkt voor vijftien jaar kan betonneren.’

Gewezen Waals minister José Daras (Ecolo) wil de kernuitstap herbekijken in een volgende federale regering, in ‘Le Vif/L’Express’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content