'Het geheugen is een meesterkok uit Limburg'

03/06/09 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:56

Ze schrijft zoals een zwarte weduwe de liefde bedrijft: meedogenloos. Het is geleden van haar debuut dat Margot Vanderstraeten met Mise en place in zo'n goede doen was. Een gesprek over Limburgse champignons, selectieve herinnering en de heilzaamheid van lekker eten.

'De keuken van Ikea verdient in één middag meer dan een sterrenchef in een hele week.' Topchefs en kwaliteitsschrijvers hebben behalve hun gedrevenheid en zin voor detail minstens één kenmerk gemeen: het zijn allebei geen grootverdieners, aldus schrijfster-journaliste Margot Vanderstraeten. Zonder kookboeken, tv-optredens en andere merchandising is het voor een sterrenchef haast onbegonnen werk om het hoofd boven water te houden. En zo is het ook voor een Vlaamse auteur die geen toegevingen aan het publiek doet allesbehalve een vetpot. Toen Vanderstraeten ghostwriter speelde voor alzheimercoryfee Christine Van Broeckhoven (SP.A), verkocht ze in no time 12.000 exemplaren van Brein & Branie. Dat is zoveel als met Alle mensen bijten (2002) en De vertraging (2004), haar vorige twee romans, én met Schrijvers gaan niet dood (2008), haar interviewboek met Nederlandstalige auteurs van boven de 75, samen. En dat nadat ze nota bene de Vlaamse debuutprijs had gewonnen voor Alle mensen bijten. Maar toch zou ze het schrijven van romans voor geen geld willen missen, net zoals echte koks zich ook helemaal in hun service kunnen ontplooien.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners