In geen enkele regio groeien de militaire uitgaven zo snel als in Europa. Dat stelt de prestigieuze denktank International Institute for Strategic Studies (IISS) in zijn jaarrapport. In 2017 hebben Europese landen 4,8 procent meer aan defensie uitgegeven dan in 2016. Hoewel China vorig jaar 6 procent meer aan zijn militaire apparaat spendeerde dan in 2016, kende Azië een lichte terugval: veel andere Aziatische landen hebben bezuinigd. Door bezuinigingen in grote landen als Rusland en Saudi-Arabië zijn de militaire uitgaven wereldwijd gestagneerd.

Het IISS prijst de verhoogde Europese defensie-uitgaven, omdat het continent het al jaren achterop was geraakt. Toch zijn er redenen tot bezorgdheid: Europa blijft te weinig in innovatie en te veel in personeel investeren. België en Portugal, bijvoorbeeld, spenderen een derde van hun defensiebudget aan de pensioenen van militairen. Opvallend is dat de Verenigde Staten vorig jaar meer aan de bescherming van Europa hebben uitgegeven dan vroeger. President Donald Trump en zijn voorganger Barack Obama hebben er herhaaldelijk mee gedreigd dat ze minder in de NAVO zouden investeren, maar voorlopig gebeurt dat dus niet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content