‘Het belang van de kleinkinderen primeert’

Wie een ‘bijzondere affectieve band’ heeft met een kind kan na een scheiding een omgangsregeling opeisen, weet Anne De Keyser van De Scheidingsschool. ‘Maar doe dat nooit vanuit een strijd of eigenbelang. Dan zijn de kinderen de dupe.’

In veel gezinnen is de peter of meter van het kind geen lid van de familie maar toch een verrijking voor de opvoeding. Hebben zij rechten bij een scheiding? (Stefan De Winter, Edegem)

ANNE DE KEYSER: Als je bij de familierechtbank kunt aantonen dat je een ‘bijzondere affectieve band’ hebt met het kind, dan kan er een omgangsregeling komen. De rechtbank zal altijd kijken naar het belang van het kind. Maar ik pleit in de eerste plaats voor bemiddeling: een familiebemiddelaar kan zoeken naar de oorzaak van het conflict en met alle partijen samen een goede regeling vinden, in het belang van alle betrokkenen en dus ook van het kind.

Wat als de grootouders zelf scheiden? Vaak kiezen de kinderen partij voor een van de grootouders en is er een ‘zwart schaap’ dat het contact met de (klein)kinderen verliest. (Jacqueline Thys, Hulshout)

DE KEYSER: Dat gebeurt, vaak omdat kinderen door een van de ouders worden meegetrokken in hun strijd. Maar er kunnen nog tal van andere factoren meespelen. Het is nooit zwart-wit. Voor volwassen kinderen speelt er vaak een hele familiegeschiedenis mee. Daarom is het goed om, met de hulp van je partner of mensen uit je netwerk, met een frisse blik naar de situatie te kijken. En om altijd het belang van de kleinkinderen voorop te stellen. Soms kunnen grootouders bij hun kinderen wonden herstellen door hun goede relatie met de kleinkinderen.

Hoe kun je een kind het best uitleggen dat zijn ouders zullen scheiden? (Xavier Mortiers, Wilrijk)

DE KEYSER: Veel hangt af van de leeftijd van de kinderen. Het is wel belangrijk dat ouders de boodschap zelf aan hun kinderen brengen, hoe zwaar dat ook is. Wees open en eerlijk en richt je op wat voor kinderen belangrijk is. Zij hebben geen boodschap aan wie de ‘dader’ is en wie het ‘slachtoffer’. Focus op de kinderen: wat willen zij weten, hoe zouden zij hun toekomst graag zien. Zeg dat hen geen enkele schuld treft, en dat ze niets kunnen veranderen aan de beslissing.

Grootouders (en ouders) die hun omgangsrechten geschonden zien, moeten een lange procedure starten, en uiteindelijk blijft de situatie vaak zoals ze is, ‘in het belang van de kinderen’. Zou het niet beter zijn om de kinderen initieel te laten pendelen tussen beide ouders, op het moment dat een procedure wordt gestart? Zo behouden de kinderen een band met beide (groot)ouders. (Jan Paulussen, Oelegem)

DE KEYSER: Daar zou ik ook voor pleiten. Zolang het om een veilige situatie gaat, tenminste. Voor kinderen zijn de beide ouders de belangrijkste personen in hun leven. En tijdens de lange wachttijd van een gerechtelijke procedure kan er inderdaad veel misgaan: kinderen worden soms volledig meegesleurd in de strijd en vergiftigd met bepaalde ideeën. Zo’n rechtszaak is meestal nefast.

Vraag van de week

Onderzoek wijst uit dat een week-weekregeling kinderen bijkomende stress bezorgt. Twee extra omgangsregelingen (grootouders van moeders- en vaderszijde) lijken niet aan die verzuchtingen tegemoet te komen. (Evelyn Merckx, Gent)

DE KEYSER: Alles hangt af van de uitwerking. Als iedereen (vader, moeder, grootouders, peter, meter) strijdt om ‘zijn rechten’ op te eisen, dan is dat puur eigenbelang. In plaats van te eisen dat je ‘absoluut recht hebt op de helft van de tijd’ kun je ook eens kijken naar wat de verschillende personen voor de kinderen hebben betekend: bracht oma de kinderen vroeger naar de balletles, dan kan zij dat misschien blijven doen. Welke rol nam mama op, welke rol papa? Dat is een heel ander denkspoor dan de klassieke ‘oorlog’ die in de rechtbank wordt uitgevochten.

Kan een basisinkomen voor iedereen onze maatschappij redden? Stel uw vraag aan sociaal-econoom WALTER VAN TRIER

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content