Patrick Martens

Dexia blokkeert zijn dividenden en stelt bescheiden winsten in het vooruitzicht. Toch zijn grote aandeelhouders zoals de christelijke werknemersbeweging en de steden en gemeenten er gerust op.

De Belgisch-Franse financiële groep Dexia, die tijdens de financiële crisis van de Belgische en Franse overheid en ook van diverse grote aandeelhouders 6,4 miljard euro toegestopt kreeg om het hoofd boven water te houden, heeft met de Europese Commissie een akkoord bereikt over de voortzetting van zijn activiteiten. Dexia, in ons land vooral bekend als ‘huisbankier van de steden en gemeenten’, moet tegen 2014 met een derde afslanken en plooit zich terug op drie kernlanden: België, Frankrijk en Luxemburg. Kredieten voor (lokale) overheden moeten veel meer met langetermijnleningen worden gefinancierd. En voor 2009 en 2010 mogen de aandeelhouders niet met dividenden maar alleen met aandelen vergoed worden. Dexiavoorzitter Jean-Luc Dehaene zei bovendien in De Standaard dat het afgeslankte Dexia geen dubbele winstcijfers meer kan draaien. Toch hopen de aandeelhouders dat minstens een deel van de schade die de financiële crisis toebracht op termijn kan worden goedgemaakt. Het gaat onder meer over de steden en gemeenten, die via de Gemeentelijke Holding participeren in Dexia. Een andere aandeelhouder is Arcofin, de financiële poot van de christelijke werknemersbeweging ACW.

‘Het akkoord met Europa geeft stabiliteit aan Dexia. De groep, die de steden en gemeenten steeds goede dienstverlening en financiële ondersteuning heeft geboden, keert terug naar zijn kernactiviteit als financier van de lo-kale overheden’, zegt Jef Gabriels, aftredend voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en bestuurder van de Gemeentelijke Holding. Die laatste moest vorig jaar overgaan tot een kapitaalsverhoging door de steden en gemeente (230 miljoen) omdat de participatie in Dexia (met een aanschafwaarde van bijna 1,8 miljard) niet meer volstond als onderpand voor uitstaande schuld (1,75 miljard). Door een hoge rente op die kapitaalsverhoging en door dividenden uit andere participaties van de Gemeentelijke Holding compenseren de steden en gemeenten de derving van Dexia-inkomsten. Gabriels: ‘Mogelijk stijgt de waarde van de Dexia-aandelen nu weer. Dat is uiteraard gunstig, maar voor de meeste lokale besturen vormen die inkomsten hoe dan ook maar een klein deel van hun middelen.’

Bij het ACW moet de afslankoperatie bij Dexia nog beoordeeld worden. Maar allicht zal ook daar opgelucht ademgehaald worden. Vorig jaar was Arcofin, de financiële holding van de beweging, nog gevat door een programma om Dexia-aandelen te kopen tegen een veel hogere prijs dan de gekelderde beurswaarde. Arcofintopvrouw Francine Swiggers kondigde toen ook in Knack aan dat de waarde van de Dexiaparticipatie van Arcofin in de boeken zou worden teruggebracht van 4 naar 2,7 miljard euro.

Patrick Martens

‘Ik heb als kiezer gekozen voor een aantal politici, niet voor Karel Van Eetvelt of Luc Cortebeeck.’

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo vindt dat de voorzitters van Unizo, ACW en andere sociale partners het sociaaleconomische beleid blokkeren, in ‘De Standaard’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content