Karl van den Broeck
Karl van den Broeck Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwswebsite Apache.

Tijdens de zomer waren er in Turnhout veel problemen met hangjongeren. Afscheidnemend burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) neemt het nu voor hen op.

Wie vorige zomer de kranten las, moet vaak gedacht hebben dat de typische grootstadproblemen ook waren doorgedrongen tot het anders zo rustige Turnhout. Een jong meisje raakte bewusteloos na het drinken van vloeibare xtc, zogenaamde hangjongeren maakten amok en er was zelfs een schietpartij in de uitgaansbuurt.

De meest idyllische plek van de stad, de oevers van de slotgracht van het kasteel, kregen stilaan de allure van een oorlogszone.

Burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) wees met de beschuldigende vinger naar de jongeren die daar hun zwoele zomeravonden doorbrachten en pleitte voor een kordate aanpak. Er werd zelfs een ‘veelplegersproject’ opgestart dat minderjarige criminele jongeren moest viseren – een primeur voor Vlaanderen.

Vrijdag, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de stad, kregen we een heel andere burgemeester te horen. De hangjongeren, die zich lieten vertegenwoordigen door ‘hun’ rappers van Zest Crew, uitten hun kritiek op de pesterijen van de politie. ’23 dubbel 0 (2300 is het postnummer van Turnhout, nvdr) is wat ik represent, / politie die komt sokken ja dat zijn wij ook gewend / elke avond in de straat, als we aan het chillen zijn,/ komen ze ons storen aan het kasteelplein.’

Marcel Hendrickx had op suggestie van jeugdschepen Dimitri Gevers (SP.A) de hangjongeren uitgenodigd in de statige raadszaal van het oude stadhuis om duidelijk te illustreren dat hij tot inkeer was gekomen. ‘2007 was voor mij het jaar van het besef en ik wil dit besef graag mee delen met alle andere beleidsverantwoordelijken, hetzij politiek, hetzij administratief. We werden in Turnhout voor het eerst geconfronteerd met de plaag van de hangjongeren. En een eerste reactie is dan, dat het om drugsgebruikende jeugd gaat, die geweld en vandalisme pleegt. En dus moet er tegen opgetreden worden. Ik beken dat dit ook mijn eerste reactie was’, zei hij.

‘Tot ik, samen met anderen van de preventieraad, een uitgebreid gesprek had met een delegatie van die jongeren en tot het besef kwam, dat drugsgebruikende of geweldplegende jongeren eigenlijk infiltranten zijn in de groep van hangjongeren en dat het merendeel hen niet wenst binnen de groep. Iedere generatie heeft zijn eigen cultuur, de huidige generatie van 12 tot 18-jarigen ook. Zij willen samenkomen, hebben een groepsgevoel, willen zich muzikaal uiten als rappers en willen vooral een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid, zonder dat de politie hen om de haverklap controleert en benadert als nietsnutten.’

De speech van Hendrickx groeide uit tot een oproep aan andere politici. ‘Voor mij is het besef gekomen dat er ook bij de beleidsverantwoordelijken een nieuwe cultuur moet groeien voor de benadering van nieuwe uitingen in de maatschappij, te weten een cultuur gebaseerd op respect en overleg.’ Eerder had het schepencollege (CD&V/SP.A) de suggestie van de politie om bewakingscamera’s in het centrum te hangen, al afgewezen.

Burgemeester Hendrickx (72) zet op 31 augustus een punt achter zijn carrière van een kwarteeuw. Hij organiseert nog één keer de omstreden Vrij-Dagen, gratis concerten op de Grote Markt. Het was precies na die concerten dat zich vorig jaar problemen voordeden met hangjongeren uit de regio. Of de rappers van Zest Crew nu ook een plaatsje krijgen op het hoofdpodium, is nog niet beslist.

Karl van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content