Groenten uit balen en brief aan boudewijn

Walter van den Broeck 1972 en 1980 Omdat hier het Vlaamse maatschappelijk bewustzijn wordt gefileerd

Twee boeken van Walter van den Broeck (1941) werden net even vaak genomineerd als essentieel boek over Vlaanderen. Het eerste is het geëngageerde toneelstuk Groenten uit Balen, geïnspireerd op een waargebeurde staking en de gevolgen daarvan in de stille Kempense gemeente Balen. Het schetst de ondergang van de Kempische en Limburgse mijnindustrie en cultuur. ‘Het Vlaamse politiek, sociaal en maatschappelijk bewustzijn wordt in detail gepresenteerd en gefileerd’, zegt filosoof Jean Paul Vanbendegem (VUB). ‘De arbeider en de arbeidersbeweging, het recht op een degelijk leven, het sociale gevecht maar ook de alleswetende uit de middenstand afkomstige student, ze lopen er allemaal in rond.’

Het tweede boek is Brief aan Boudewijn, waarin de auteur de toenmalige koning Boudewijn fictief een rondleiding geeft in zijn huis, dorp en omgeving. Zo komt de koning en meteen ook de lezer te weten hoe het er allemaal echt toegaat in de buurt van de Koperstraat 45 in Olen. We krijgen inzicht in het ‘industrieel én dorps Vlaanderen, om de modernisering van de samenleving in de tweede helft van de twintigste eeuw te doorgronden’, aldus auteur Geert van Istendael. Terwijl het de mensen steeds beter gaat, verdampt de samenhorigheid.

Ook verkozen door o.a.

Ludo Abicht (filosoof), Jos Geysels (ex-Boek.be), Keven Absillis (UAntwerpen), André Van Halewyck (ex-uitgever), Margot Vanderstraeten (schrijfster)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content