VRT-journaliste Greet De Keyser heeft gesolliciteerd om directeur te worden van het Vlaams Huis in New York. Ze strandde op de tweede plaats, na de zopas ontslagen Philippe Fontaine.

Zelf wil ze het bevestigen noch ontkennen, maar een van de reacties die binnenliepen bij Hudson, het externe selectiebureau dat werd aangezocht om een geschikte kandidaat te vinden om het Vlaams Huis in New York te leiden, was die van de VRT-correspondente in Washington DC, Greet De Keyser. Over de vraag of ze, na het ontslag van Philippe Fontaine, nog altijd kandidaat is, wou De Keyser evenmin iets kwijt.

Fontaine werd vorige week met onmiddellijke ingang ontslagen, officieel vanwege een vertrouwensbreuk. Er zou ook sprake zijn van financiële wanpraktijken, maar dat wordt door Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) ontkend.

De zaak ging aan het rollen na de publicatie van een open brief van Kamerlid Jean-Marie Dedecker (LDD). Die zou tijdens een verblijf in New York berichten hebben opgevangen over wanbeleid door Fontaine. Naar eigen zeggen zou Peeters daarvan pas recent op de hoogte zijn gebracht en ‘de zaak onmiddellijk hebben laten onderzoeken’. Knack vernam echter uit goede bron dat collega-ministers hem drie à vier maanden geleden al herhaaldelijk hadden laten weten dat er problemen waren.

In 2008 nog, meer dan een half jaar voor de opening van het Vlaams Huis in New York, hief de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SAV iV) al een vermanende vinger: ‘Door de oprichting (van Flanders House, nvdr), buiten elk decretaal kader om, bij loutere regeringsbeslissing te nemen en thans via een retroactieve decreetsbepaling te regulariseren, beperkt de Vlaamse regering de betrokkenheid van zowel de raad als van het Vlaams Parlement tot een loutere ex poste-riori-rol, waarbij er nauwelijks ruimte overblijft om zich uit te spreken over de grond van de zaak en over de modaliteiten ervan’, stelt een vrij downloadbaar advies. Het Vlaams Huis werd opgericht als een vzw naar Amerikaans recht. Dat die oprichting niet bij afzonderlijk decreet gebeurde, maar geregulariseerd werd in het begrotingsdecreet, is volgens Freddy Evens, sinds 1 maart 2009 secretaris van de SAV iV, niet onoverkomelijk. ‘Al heeft het Vlaams Parlement daardoor nooit inspraak gehad over de zin of onzin van Flanders House in New York.’

Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD) maakt er zich op zijn webstek intussen vrolijk over dat hij Philippe Fontaine ontmoette op een debat voor de verkiezingen van juni 2009. ‘Hij gaf me zijn kaartje, drukte zijn steun uit en bewierookte LDD en Dedecker. Hij hoopte dat wij “het verschil konden maken”. Een onvoorspelbaar leven, niet?’

DOWNLOAD HET ADVIES VAN DE SAV IV: http://iv.vlaanderen.be/nlapps/data/docattachments/15-advies-begroting2008-web.pdf

Jan Jagers

‘Als je het bedrijfsmatig zou bekijken, dan is België virtueel failliet.’

Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD), in ‘De Standaard’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content