Het Huis van Afgevaardigden in Washington keurde een wet goed die meer Amerikanen aan betaalbare gezondheidszorg kan helpen. Het woord is nu aan de Senaat.

Het was met de hakken over de sloot. En er kwam te elfder ure nog wat achterkamertjespolitiek aan te pas, om ook in de eigen gelederen de nodige stemmen te ronselen. Maar voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden was de goedkeuring van een wet die meer Amerikanen aan een betaalbare ziekteverzekering kan helpen aanleiding voor een groot feest.

De voorliggende tekst maakt een ziekteverzekering verplicht voor iedereen die wettelijk in de VS verblijft en zegt dat bedrijven zo’n verzekering aan hun personeel moeten aanbieden of geld moeten storten in een fonds dat daarvoor wordt opgericht. De wet kan zo’n 36 van de 50 miljoen Amerikanen die tot nu toe onverzekerd zijn, aan een betaalbare gezondheidszorg helpen.

Dat wil niet zeggen dat de wet nu ook snel van kracht wordt. Het woord is nu aan de Senaat, en in die andere kamer van het Congres ligt een andere tekst voor. Als die wordt goedgekeurd – wat bijlange niet zeker is – moeten de twee teksten, die van het Huis en die van de Senaat, met elkaar in overeenstemming worden gebracht, waarna de twee kamers van het Congres zich opnieuw moeten uitspreken.

Het belangrijkste struikelblok blijft de zogenaamde public option. Een door de overheid gerunde verzekeringsmaatschappij zou de mensen opvangen die uit de boot vallen en er in concurrentie met de privésector voor zorgen dat de prijzen laag blijven. Ook conservatieve Democraten vrezen dat zo’n stelsel op termijn leidt tot een nationalisering van de hele gezondheidszorg.

Het presidentschap van Barack Obama zal niet geslaagd zijn zonder een hervorming van de gezondheidszorg. Hij is nu in ieder geval al verder geraakt dan Bill Clinton in het begin van de jaren negentig. Een hervorming zou de belangrijkste sociale wet in de Verenigde Staten opleveren sinds de invoering van een systeem van gezondheidszorg voor ouderen (Medicare) door president Lyndon Johnson in 1965. Het is daarnaast ook politiek belangrijk dat het parlement opschiet. Een nieuwe wet in deze sociaal barre tijd – de werkloosheid steeg in de VS in oktober tot 10,2 procent – kan de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar voor een afstraffing behoeden.

© The Economist

‘Een gemeenschappelijk Europees leger moet een doelstelling zijn.’

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini pleit voor meer samenwerking inzake buitenlands beleid en defensie, in ‘The Times’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content