Gevaarlijke plasticverzachters

© istock

De industrie produceert jaarlijks duizenden nieuwe stoffen, die vervolgens zonder veel onderzoek naar mogelijke effecten op de gezondheid op de wereld losgelaten worden. Dat is niet zonder gevaren, blijkt onder meer uit onderzoek naar het effect van ftalaten bij muizen. Ftalaten zijn plasticverzachters die verwerkt worden in veel producten, zoals buizen, flessen, cosmetica, speelgoed, keukengerief, verpakkingsproducten… In het zaad van de muizen van de 2de generatie die niet aan ftalaten blootgesteld werden, trof men gelijkaardige afwijkingen aan als bij de mannetjes van de eerste generatie die via de moeder tijdens de dracht blootgesteld waren. Kortom: het schadelijke effect van ftalaten lijkt doorgegeven te worden aan volgende generaties. Mensen zijn geen muizen. Maar de mannelijke vruchtbaarheid gaat er wereldwijd op achteruit en dus is het geen slecht idee om nieuwe stoffen maximaal te testen op schadelijke effecten.

Bron: www.endocrine.org/news-room/2018/prenatal-exposure-to-consumer-product-chemical-may-affect-male-fertility-in-future-generations.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content