De veiligheidsadviseur van president Barack Obama, generaal James L. Jones, over de strijd tegen de taliban en de timing voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

Wat denkt u over het verzoek van de Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, om meer troepen te sturen?

JAMES L. JONES: Generaals vragen altijd meer troepen.

U kunt het weten. U was als generaal verantwoordelijk voor de Amerikaanse operaties in Afghanistan van 2003 tot einde 2006.

JONES: En daarom spreek ik uit ervaring. In 2003, toen de VS en de NAVO de plannen voor de ontplooiing van een troepenmacht in Afghanistan begonnen te ontwikkelen, heb ik zelf ook om meer soldaten gevraagd.

Maar steunt u het verzoek van generaal McChrystal? Bovenop de 68.000 soldaten die er nu al zijn, wil hij nog 40.000 extra manschappen.

JONES: De president heeft nog geen definitieve beslissing genomen, maar ik ben ervan overtuigd dat er voor de problemen in Afghanistan geen louter militaire oplossing mogelijk is. Je zult altijd een minimum aan troepen nodig hebben. Maar omgekeerd is er geen bovengrens: zelfs als je het aantal soldaten verveelvoudigt, is dat geen garantie dat je de oorlog kunt winnen. We moeten niet alleen een oplossing zoeken voor de nationale veiligheid, maar ook voor de economische ontwikkeling en voor de zuivering van het staatsapparaat. Al die dingen zijn met elkaar verknoopt. En op al die terreinen moeten we onze verantwoordelijkheid zo snel mogelijk aan de Afghanen overdragen.

Aan president Hamid Karzai?

JONES: Aan de Afghanen. En we zullen er, meer nog dan vroeger, op toezien dat de corruptie wordt bestreden en het land wordt geleid door betrouwbare, competente mensen.

Hoe ongelukkig bent u met de nieuwe, oude president Karzai?

JONES: Het is geen kwestie van gelukkig of ongelukkig, het is een kwestie van legitimiteit. Ook al zijn de verkiezingen verre van perfect verlopen, we hebben nu een president in Afghanistan. Het is buitengewoon belangrijk dat de Afghanen hem als hun wettige president erkennen en dat hij zich bekommert om alles wat er de voorbije jaren fout is gelopen.

Hoe lang moeten de Amerikaanse troepen nog in Afghanistan blijven?

JONES: Ik kan daar geen datum op plakken, maar ik weet wel dat onze president en de andere regeringsleiders van de NAVO alles in het werk willen stellen om de verantwoordelijkheid over de wederopbouw van het land zo snel mogelijk aan de Afghanen over te dragen.

Onderhandelen de Verenigde Staten misschien al in het geheim met de taliban?

JONES: Nee. We willen met de nieuwe regering samenwerken. Zodra die gevormd is, zullen we serieus gaan praten over maatregelen om de rust te herstellen en tot nationale verzoening te komen.

Afghanistan wordt vaak ‘het kerkhof der grootmachten’ genoemd.

JONES: Ik weet het. Daarom zeg ik ook dat er geen militaire oplossing is voor Afghanistan. Ook als we zouden besluiten 200.000 man in te zetten, zou het land die verzwelgen, zoals het dat in het verleden ook altijd gedaan heeft. We moeten alles doen om de buurstaten van Afghanistan bij de zaak te betrekken. Een louter Amerikaans of louter Europees wederopbouwprogramma maakt geen schijn van kans.

© Der Spiegel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content