Dan toch geen kinderen met kenmerken op bestelling

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Wie dacht dat we ooit kinderen met ‘kenmerken op bestelling’ zouden kunnen maken, mag stoppen met dromen.

Hoe meer je naar genen kijkt, hoe complexer de regulatie van onze fysieke en andere kenmerken blijkt te zijn. Zelfs eenvoudige fysieke kenmerken worden meestal door een veelheid aan genen bepaald: kinderen met kenmerken op bestelling maken zal daardoor een wensdroom blijven.

Zelfs eenvoudige fysieke kenmerken worden meestal door een veelheid aan genen bepaald

Ingenieur Peter Claes van de KU Leuven, die gespecialiseerd is in beeldanalyse via computers, presenteert met een aantal collega’s in Nature Genetics de ontdekking van vijftien nieuwe genen die meespelen in de vorming van ons gelaat. Ze kwamen naar boven in een grootschalig onderzoek waarin 3D-beelden van gezichten gekoppeld werden aan de structuur van het DNA. De genen in kwestie zijn al actief in de baarmoeder, zo blijkt.

Zeven van die genen hebben met de vorming van de neus te maken. Dat is goed nieuws, want bij reconstructies van gezichten op basis van vondsten van schedels door forensische speurders is de neus een struikelblok: hij bestaat uit kraakbeen en zacht weefsel, waardoor hij niet lang bewaard blijft. Op basis van de ontdekte genetische kenmerken zou je hem op een betrouwbare manier kunnen reconstrueren.

Ondanks dat succes gaan de wetenschappers ervan uit dat ze nog lang niet alle genen in kaart hebben gebracht die een rol spelen in de vorming van het gezicht.

Andere wetenschappers rapporteren in Nature Genetics dat een groot aantal genen ook de afmetingen van zoogdieren – de mens inbegrepen – mee bepalen. De meeste sturen de afmetingen onrechtstreeks, doordat ze de activiteit van andere genen regelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content