Genderrevolutie in geneeskunde

Ook getest op vrouwen. Naar een genderrevolutie in de geneeskunde. Marek Glezerman, Manteau, 2017, 315 blz., ISBN 9789022334546.

De meeste organen en weefsels zien er bij mannen en vrouwen wel hetzelfde uit maar functioneren toch wat anders. Ook in zieke toestand. Toch worden nieuwe geneesmiddelen voornamelijk ontwikkeld op maat van mannen. Klinische tests bij mannen zijn nu eenmaal eenvoudiger, omdat mannen niet onderhevig zijn aan variaties, door de menstruatie bijvoorbeeld. Daarom werken sommige geneesmiddelen minder optimaal bij vrouwen dan bij mannen. Ook worden ziekten nog vaak laattijdig herkend bij vrouwen als ze zich met andere symptomen dan bij mannen voordoen. Hoog tijd dus voor meer aandacht voor genderspecifieke verschillen in de geneeskunde, meent de Israëlische arts Marek Glezerman in Ook getest op vrouwen. Een fascinerend, toegankelijk boek voor iedere nieuwsgierige leek. Met uitvoerige referenties voor wie zich wil verdiepen in de materie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content