Ingrid Van Daele
Ingrid Van Daele Ingrid Van Daele is redacteur bij Knack

Het akkoord over de uitwisseling van passagiersgegevens tussen de EU ende VS schendt onze burgerrechten, vindt Europarlementslid Sophie In ’t Veld.

Amerika maakt zich zorgen. Bijna tien jaar na de aanslagen van 11 september dreigt het Europees Parlement het akkoord uit 2007 over de uitwisseling van passagiersgegevens met de VS op te zeggen. Het Europees Parlement is sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 ook bevoegd voor internationale overeenkomsten en zou het akkoord moeten ratificeren. ‘Maar omdat het zwaar tekortschiet op het vlak van de bescherming van de persoonsgegevens, willen we de stemming uitstellen en een nieuwe strakke set van regels voorstellen die voldoet aan de Europese wetgeving op de privacy’, zegt het Nederlandse Europarlementslid Sophie In ’t Veld van de liberale fractie ALDE. Zij is rapporteur van de commissie Burgervrijheden.

Waar schiet het akkoord tekort?

Sophie In ’t Veld: De uitwisseling van passagiersgegevens dient om terroristen op te sporen. De VS hebben nu toegang tot alle passagiers-gegevens. Ze beschikken als het ware over een login van de Europese databanken en kunnen er, tegen alle afspraken in, alle persoonsgegevens opvragen die ze maar willen. Die kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor massale screenings van personen met een bepaald profiel. Dat is volledig in strijd met de Europese wetgeving, die eist dat het gebruik van persoonsgegevens van tevoren strikt wordt afgelijnd. Het akkoord ondergraaft dus onze burgerrechten.

De passagiersgegevens kunnen wel nuttig zijn om gericht informatie op te vragen. Zo zou een rechter van een verdachte het telefoonnummer of het kredietkaartnummer kunnen opvragen om diens netwerken na te trekken.

De gegevens blijven vijftien jaar bewaard.

In ’t Veld: Dat klopt, maar daarnaast worden ook de resultaten van de analyses in een aparte databank op- geslagen, het Automated Targeting System, en dat voor 40 jaar. Derde landen kunnen de gegevens raad-plegen.

Een gezant van het Amerikaanse departement voor Binnenlandse Veiligheid, Mark Koumans, was vorige week op bezoek in Brussel. Volgens hem bestaan er niets dan misverstanden over de uitwisseling.

In ’t Veld: De VS zijn in paniek en sturen hun lobbyisten uit in de hoop het verdrag nog te redden. Ze zeggen dat we te wantrouwig zijn, maar het omgekeerde is waar. Te veel mensen aanvaarden zomaar dat de uitwisseling een tovermiddel is om terroristen op te pakken. En dat is ze zeker niet.

Ingrid Van Daele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content