Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

OPNIEUW IN DE CEL JESTINA MUKOKO

De Zimbabwaanse mensenrechtenactiviste Jestina Mukoko zit opnieuw in de cel. De directrice van The Zimbabwe Peace Project was op borgtocht vrij nadat ze eind vorig jaar werd ontvoerd en daarna werd opgesloten. Samen met veertien andere activisten werd ze gefolterd in haar cel. Volgens Justitie hadden ze plannen gesmeed om de regering van president Robert Mugabe omver te werpen. Bewijzen werden daarvoor niet geleverd. Deze keer wordt Mukoko aangeklaagd wegens terrorisme. In Zimbabwe en zijn buurlanden is iedereen ervan overtuigd dat de arrestatie berust op valse beschuldigingen.

ARKPRIJS LUC HUYSE

Socioloog Luc Huyse ontvangt eind deze maand de Arkprijs van het Vrije Woord. De jury looft de emeritus professor van de K.U.Leuven voor zijn ‘baanbrekend politiek-sociologisch werk’. Huyse is afkomstig uit een arbeidersgezin, en dat leidde tot zijn grote aandacht voor sociale ongelijkheid en uitsluiting. Daarnaast deed hij ook grensverleggend onderzoek naar de verzuiling en talrijke andere politiek-maatschappelijke fenomenen in ons land. Huyse slaagt erin om die moeilijk te vatten processen in een heldere taal uit te leggen. Momenteel is hij te zien in de VRT-serie Het onvoltooide land, waar hij duiding geeft bij de geschiedenis van de Belgische staatshervorming, van de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de huidige communautaire spanningen.

GEEN VOORZITTER JEAN-MARIE LE PEN

Het Europees Parlement heeft zijn reglement gewijzigd om te voorkomen dat de extreemrechtse Fransman Jean-Marie Le Pen tijdens de eerste zitting na de verkiezingen de voorzittershamer zou mogen hanteren. Aangezien er op dat moment nog geen voorzitter is aangeduid, valt die eer normaal te beurt aan het oudste lid van het parlement. De voorman van het Front National wordt over twee maanden 82 jaar en was zo de grootste kanshebber. Vooral de Europese socialisten en groenen vonden dat onaanvaardbaar. Le Pen is een notoire Holocaustontkenner. In maart zette hij het Europees Parlement nog op zijn kop toen hij verklaarde dat ‘de gaskamers slechts een detail waren in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’. Door de reglementswijziging zal de aftredende voorzitter of een van zijn veertien vicevoorzitters de openingszitting leiden.

PLOTSE DOOD JEAN-CLAUDE VAN GEENBERGHE

De excentrieke topruiter Jean-Claude Van Geenberghe (46) is niet meer. Toen hij na een gewonnen proef tijdens een wedstrijd in Oekraïne van zijn paard stapte, brak hij een nekwervel. Dat veroorzaakte een hersenbloeding die Van Geenberghe fataal werd. De Moorselenaar sprong een schitterend internationaal palmares bijeen. Uitschieters waren de dubbele winst in zowel de Grote Prijs van Aken als die van Rome. Voor België nam Van Geenberghe twee keer deel aan de Olympische Spelen. Maar in 2005 liet hij zich door Alexander Onychenko en zijn dollars overtuigen om zich tot Oekraïener te laten naturaliseren. Voor dat land behaalde hij op de Spelen van Peking vorig jaar nog een toptienplaats. In Moorsele bouwde Van Geenberghe manege Het Zilveren Spoor uit tot een van de grootste paardencentra van Europa. Zijn zus Veronique heeft er de dagelijkse leiding. Vader Jacques, die met zijn centen uit de staalnijverheid de carrière van zijn zoon mogelijk had gemaakt, overleed vorige maand.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content