Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Vier topbankiers van Dexia, die ervan werden beschuldigd procedures te hebben opgezet om cliënten te helpen successierechten te ontduiken, krijgen geen straf. Wat eens een voorpaginazaak was, loopt in alle stilte met een sisser af.

De krant De Tijd kwam er onlangs achter dat de Brusselse raadkamer in februari al tot een uitspraak kwam in de zaak tegen vier voormalige topmanagers van Dexia, onder wie François Narmon, die tot 2006 de raad van bestuur voorzat, en Luc Onclin, tot 2003 voorzitter van het directiecomité van Dexia Bank België.

Volgens onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen waren de bankiers destijds verantwoordelijk voor een aantal bankprocedures die uitdrukkelijk tot doel hadden successierechten te ontlopen: erfenissen werden naar nieuwe rekeningen overgeboekt en die rekeningen werden dan geante-dateerd, alsof ze al bestonden vóór het overlijden. Ook de kluis van de overledene werd pas verzegeld nadat hij was leeggehaald. Tussen 1988 en 1998 zouden zo’n 6800 Belgen van het systeem gebruik hebben gemaakt. Samen konden ze op die manier miljoenen euro’s successierechten vermijden. Voor de bank was het systeem lucratief omdat minder kapitaal de bank verliet,en er zelfs extra kapitaal kon worden aangetrokken van erfgenamen die de geste van de bank konden waarderen.

Het onderzoek kwam in 1999 in de schijnwerpers te staan, toen onderzoeksrechter Van Espen het hoofdkwartier van Dexia vereerde met een huiszoeking. In de loop der jaren kozen de meeste van de betrokken cliënten eieren voor hun geld en gooiden ze het met de fiscus op een akkoordje. Die recupereerde op die manier 23 miljoen euro.

Maar voor de topbankiers zelf komt er geen staartje aan de zaak. De raadkamer, die achter gesloten deuren oordeelt of de verdachten al dan niet voor een rechtbank ten gronde moeten komen, stelde Narmon helemaal buiten vervolging en stond de andere drie ‘opschorting van straf’ toe.

Opschorting van straf is geen zeldzaamheid in ons rechtsbestel; in februari kon bijvoorbeeld ook Tom Boonen er nog van genieten. De opschorting betekent dat er geen proces ten gronde komt, maar ook dat de beschuldigingen wel degelijk steek hielden. Stafhouder Alex Tallon van de Brusselse balie: ‘De opschorting van straf moet gevraagd worden door de beschuldigde zelf, en die kan het verzoek pas doen als hij eerst de feiten erkent. De rechter bevestigt met de uitspraak dat er elementen zijn die een strafrechtelijke veroordeling zouden rechtvaardigen, maar houdt bijvoorbeeld rekening met de levenswandel van de betrokkene, of meent dat die niet echt te kwader trouw was.’ In het geval van de bankiers zou meegespeeld hebben datde feiten al zo oud zijn.

‘Strikt genomen is de opschorting van straf slechts een uitstel van die straf’, aldus nog meester Tallon. ‘Ze wordt dan ook verbonden aan een bepaalde periode. Begaat de beschuldigde binnen die periode opnieuw vergelijkbare feiten, dan kan hij alsnog vervolgd worden voor de eerste feiten.’

De bankiers zijn gewaarschuwd. Maar daar blijft het dan ook bij.

Luc Baltussen

‘Met lege dozen creëer je geen 3000 jobs.’ Ivo Marechal, managing director van transport-bedrijf H. Essers, weerlegt dat de logistieke sector geen banen zou scheppen, in ‘De Standaard’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content