Karl van den Broeck
Karl van den Broeck Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwswebsite Apache.

‘Het Rekenhof bevestigt mijn kritiek op de VRT. Ik laat het hier niet bij’, zegt Carl Decaluwé, mediaspecialist van CD&V.

Komt de waarheid over het (wan)beleid van Tony Mary, Aimé Van Hecke en Bettina Geysen bij de VRT dan toch aan het licht? Of gaat de openbare omroep weer over tot de orde van de dag? Als het van CD&V-mediaspecialist Carl Decaluwé (CD&V) afhangt, is het rapport van het Rekenhof over de samenwerking van de VRT met externe productiehuizen maar een begin. Donderdag belooft hij vuurwerk wanneer het Vlaams Parlement zowel dat rapport als het jaarverslag van de VRT bespreekt.

Decaluwé is al jarenlang de kwelduivel van de VRT en de minister van Media. Zijn vragen in het Vlaams Parlement over het reilen en zeilen aan de Reyerslaan worden hem zelden in dank afgenomen en vaak als stemmingmakerij afgedaan. ‘Toen ik vorige week het rapport van het Rekenhof onder ogen kreeg, werd ik in mijn overtuiging gesterkt dat er jarenlang onzorgvuldig met belastinggeld werd omgegaan bij de VRT. Het parlement werd misleid, jaarrapporten werden opgesmukt. Ik ben woedend.’

Minister Geert Bourgeois (Vl.Pro) zegt dat de uitbestedingen aan productiehuizen marktconform zijn en dat er geen fraude is gepleegd. Hij belooft de VRT zelfs 40 miljoen extra.

CARL DECALUWÉ: Ik wil een krachtige openbare omroep die voldoende middelen krijgt, maar dan moeten die wel correct gebruikt worden. Ik lees in het rapport een aantal vernietigende kritieken op de VRT. Geen of weinig transparantie, geen mededinging, peperdure contracten met consultancy- en reclamebureaus. VRT-medewerkers die ontslagen worden en als zelfstandige terugkomen. Ontzettend veel uitzendwerk terwijl dat verboden is. Er is enorm veel geld verspild. Dat blijkt nu ook uit de aankondiging van Belgacom dat het niet noodzakelijk met Woestijnvis wil werken voor het voetbalcontract. Blijkbaar was dat contract dan toch niet zo goedkoop.

De minister had beloofd dat de VRT pas extra geld zou krijgen als alle onderzoeken over de VRT klaarheid zouden hebben geschapen. Het blijft nog wachten op een tweede rapport van het Rekenhof en een interne audit van de VRT zelf. Mijn geduld raakt stilaan op.

Dat onderzoek van het Rekenhof gaat over de onkostenvergoedingen van topmanagers. Waarom duurt dat zo lang?

DECALUWÉ: Er circuleren nu alleen maar wilde geruchten. Dat is niet gezond. Ik zal gebruikmaken van mijn inzagerecht als parlementslid om na te gaan of er nu al dan niet fraude werd gepleegd. Als het Rekenhof geen klaarheid kan scheppen, dan moet het parlement zijn werk doen.

Tony Mary heeft destijds een ontslagvergoeding van 775.000 euro gekregen. Als nu blijkt dat er onder zijn bewind fraude werd gepleegd, dan moet de Vlaamse regering die kunnen terugvorderen.

Ondertussen heeft de VRT maatregelen genomen om misbruiken in de toekomst te voorkomen. Er wordt ook druk bespaard

DECALUWÉ: Wat de VRT niet schrijft is dat er, zelfs met de 40 miljoen die Bourgeois beloofd heeft, nog altijd een verlies van zo’n 20 miljoen zal zijn. In het nieuwe regeerakkoord moet daarover duidelijkheid komen. Er moeten strategische keuzes gemaakt worden. Ook de vraag of de openbare omroep niet reclamevrij moet worden, zal ongetwijfeld op tafel komen.

Karl van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content