Geen beterschap in zicht

FACEBOOK Kentering in aandelenkoers valt niet meteen te verwachten. © BRENDAN MCDERMID/REUTERS
Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Facebook-insider Peter Thiel heeft vorige week de meeste van zijn aandelen verkocht. Kennelijk vind hij de huidige koers nog prima, al noteert het aandeel nog maar net de helft van de intekenprijs in mei.

Om de koers van een aandeel bij zijn beursintroductie te beschermen, wordt vaak afgesproken dat bestaande aandeelhouders hun aandelen pas na verloop van tijd mogen verkopen. Voor een deel van de Facebook-aandelen liep deze lock-up-periode vorige week af. Een van de investeerders van het allereerste uur, Peter Thiel, liet er geen gras over groeien en verkocht meteen zo’n 80 procent van zijn pakket, goed voor bijna 400 miljoen dollar.

Voor wie de groeikansen van het Facebook-aandeel nog wil verdedigen, zoals ceo Mark Zuckerberg, is de move van Peter Thiel pijnlijk. Het aandeel heeft sinds de beursintroductie nu al de helft van zijn waarde verloren. De beslissing van Thiel laat uitschijnen dat hij alvast niet denkt dat er voorlopig een kentering in die koersevolutie te verwachten valt.

Het probleem met Facebook is niet dat het bedrijf zelf niet goed zou boeren. In tegenstelling tot een aantal andere socialemediabedrijven die het op de beurs slecht doen (Groupon, Zynga), puurt Facebook wel degelijk een heel mooie winstmarge uit zijn omzet. En die omzet blijft ook groeien. Het probleem bij het Facebook-aandeel is de prijs. Zelfs als het bedrijf de komende jaren heel fors blijft doorgroeien, zeggen de meeste analisten, kan de winst per aandeel nooit de introductieprijs rechtvaardigen. En in mei waren er al twijfels over de grootte van de groeikansen: Facebook wordt meer en meer gebruikt op mobiele toestellen (tablets en smartphones) en net daarvoor heeft het bedrijf nog geen goed advertentiemodel gevonden. Met andere woorden: het kan de groei in gebruikers niet omzetten in een even grote groei van de advertentie-inkomsten.

Dat betekent dat de aandelen van de investeerders van het eerste uur – werknemers, bestuurders, geldschieters als Thiel en zakenbanken – de komende maanden nog een gevaar voor de koers kunnen betekenen. Het pakket aandelen waarvoor vorige week de lock-up-periode verstreek, bedroeg ongeveer 270 miljoen stuks. Maar tegen half november komen er nog eens anderhalf miljard aandelen vrij. Volgens de wet van vraag en aanbod zal dat onvermijdelijk ernstig op de koers drukken.

Intussen heeft, dichter bij huis, KBC besloten om zich aan te sluiten bij een collectieve klacht van beleggers tegen Facebook. Een van de fondsen van KBC heeft zo’n 350.000 euro verloren aan de beursintroductie. De rechtszaak draait rond de vraag of Facebook de beleggers misleidend of verkeerd geïnformeerd heeft, met name over de groeimogelijkheden in mobiele applicaties.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content