‘Vijftien Vlaamse cultuurprijzen en toch geen prijs voor doofpot-, graai- en zapcultuur.’ Paul Claes is weer goed op dreef in het nieuwe jaar, zo blijkt uit deze literaire januarinotities. Voor alle Glimpen, ook van de maanden ervoor: zie Knacks boekensite in de gelijknamige rubriek.

> 1 jan. Mijn Latijns chronogram voor 2010: BONVM ANNVM ‘Een goed jaar’.

> 2 jan. Oplossing van het literaire raadsel van december 2009: Proust noemt Versailles ‘rouillé’ (verroest) omdat de naam hem doet denken aan ‘ferraille’ (oud roest).

> 3 jan. Nu Frieda een nieuw kunstgebit heeft, mag ze het nieuwe kunstprogramma op Canvas presenteren.

> 4 jan. Vijftien Vlaamse cultuurprijzen en toch geen prijs voor doofpotcultuur, graaicultuur en zapcultuur.

> 5 jan. Jan Decorte, theaterverschijnsel annex verkleuteraar van de klassieken, denkt dat catharsis een deel van een tragedie is: ‘Bakchai eindigt op een catharsis’ (Phara).

> 7 jan. De dictatuur van de statistiek: 750 gezinnen in Vlaanderen bepalen wat wij op tv te zien krijgen.

> 9 jan. Uitgeverij P viert haar twintigste verjaardag: P staat voor Peeraer, Poëzie en Passie.

> 10 jan. Het sneeuwt buiten. Ik wil mijn handschoenen aantrekken en vind er vier in mijn overjaszakken. Mijn vrouw ijst.

> 11 jan. De universiteitsbibliotheek is deze maand tot 10 uur ’s avonds open. Waarom? Deze in crèches gekweekte generatie studenten blokt graag in groep.

> 12 jan. Anke Hintjens wil in haar show ‘Leve het systeem’ mijn nieuwe versie van de Internationale zingen: ‘Ontwaak, zoet- watersocialisten’.

> 13 jan. Nieuwjaarsgroet van de Nederlandse Dichter des Vaderlands: een sonnet met rammelend rijm, kwakkelend metrum en gemakkelijke kritiek op Balkenende.

> 14 jan. De dichteres klaagt aan de telefoon dat ze sociaal ingesneeuwd raakt omdat ze nog steeds geen internet heeft.

> 15 jan. Marie-Rose Morel tegen Siegfried Bracke over haar clash met Knack: ‘Ik heb toen een knak gehad.’

> 16 jan. Een blog is een blok aan het been.

> 17 jan. Literair raadsel van de maand. Wat bedoelt Hugo Claus in zijn gedicht ‘West-Vlaanderen’ met het vers: ‘Land gij breekt mij aan Mijn ogen zijn scherven’?

> 18 jan. A Short Introduction to the History of Human Stupidity van Walter Pitkin telt 574 bladzijden.

> 21 jan. Requiescat in pace Jacques Martin, de tekenaar zonder wiens Alex-strip ik vast nooit klassieken had gestudeerd.

> 23 jan. Dirigent Daniel Barenboim heeft een Argentijns, Spaans, Israëlisch en Palestijns paspoort. Geef die man in deze leeuwenkuil een wereldpaspoort.

> 25 jan. Jaco Van Dormaels nieuwe film Mister Nobody: alweer een overwinning van de techniek op de esthetiek.

> 26 jan. Bent Van Looy is gestraald in zijn screentest voor Spielbergs verfilming van Kuifje.

> 27 jan. Mijn spellingchecker raadt me aan om ‘pubic hair’ te vervangen door ‘pudic hair’.

> 28 jan. De Antwerpse hoogleraar klaagt dat de studenten in zijn college over mythe en literatuur Harry Potter verwachtten te krijgen.

> 29 jan. J.D. Salinger is dood. Hoeveel van zijn miljoenen fans zouden weten dat The Catcher in the Rye het verhaal is van een hellevaart?

> 30 jan. In zijn gedichtendagessay Alle poëzie dateert van vandaag bekritiseert Charles Ducal de mythe van de polyinterpretabiliteit. Veelduidigheid is uitgevonden door luie lezers voor luie lezers.

> 31 jan. De titel van de laatste, ongeschreven roman van Hugo Claus was De wolken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content