‘Frankrijk is van ons!’

© Anadolu Agency

Een geel hesje is verkleed als de Franse ‘president van de rijken’ Emmanuel Macron. De gele hesjes protesteerden afgelopen weekend voor de dertiende keer op rij. 41.500 mensen trokken de straat op, tienduizend minder dan een week eerder.

In verschillende steden richtten de gele hesjes vernielingen aan. In Lyon werden politieagenten belaagd en ook Ingrid Levavasseur, een leidster van de straatprotesten, werd aangevallen. Levavasseur had onlangs aangekondigd dat ze wilde meedoen met de Europese verkiezingen van 26 mei, maar volgens sommigen is ze daardoor een verraadster van de zaak. Het meeste ophef werd veroorzaakt door de actie tegen de Frans-Joodse filosoof Alain Finkielkraut. Die werd uitgejouwd door gele hesjes die slogans schreeuwden als ‘rot op, vuile zionist!’ en ‘Frankrijk is van ons!’ Macron noemde de aanval ‘een ontkenning van alles wat Frankrijk groots maakt’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content