Extreemrechts rukt op in Duitsland

Jeroen Zuallaert
Jeroen Zuallaert

De aankomende deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern zijn een test voor Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU). De peilingen voorspellen een triomf voor extreemrechts.

Mecklenburg-Vorpommern is vooral bekend door zijn woeste kustlijn, meren en rolmopsen. Maar nu staat de rurale deelstaat in het midden van de aandacht, want op vier september worden er deelstaatverkiezingen gehouden die volgens de laatste opiniepeilingen tot een heuse aardverschuiving zullen leiden.

Die peilingen zijn vooral dramatisch voor de sociaaldemocratische SPD, die maar liefst tien procentpunten zou verliezen. Lachende derde wordt het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AFD). Dat haalt volgens de laatste opiniepeiling maar liefst twintig procent, nauwelijks minder dan Merkels CDU. Bij de deelstaatverkiezingen in maart kreeg de CDU al zware klappen.

Tot voor kort leek de populariteit van Mutti Merkel onaantastbaar. Haar discrete, voorzichtige manier van politiek voeren, waarbij ze handig wegstuurde van de grote maatschappelijke discussies, sloeg aan bij veel Duitsers, die vooral op zoek waren naar efficiënt bestuur. Maar door te beloven dat Duitsland de vluchtelingenproblematiek zou ‘schaffen’, heeft ze de doos van Pandora geopend. En hoewel Merkel ook lof oogst voor haar menselijke opstelling, heeft haar belofte het migratievraagstuk helemaal naar het centrum van de politieke agenda gestuwd. Voor de AFD is dat onderwerp gesneden koek.

Volgens een recente peiling van het populaire blad Bild gunt minder dan de helft van de Duitsers Merkel een vierde ambtstermijn. Die tanende populariteit zorgt voor gerommel in de coalitie. Sigmar Gabriel, vicebondskanselier voor de SPD, zit verveeld met de progressieve koers die Merkel vaart, omdat vooral zijn kiespubliek afhaakt. Afgelopen weekend nam hij nadrukkelijk afstand van het asielbeleid dat zijn partij zelf uitvoert. Ook zusterpartij CSU, die enkel opkomt in de conservatieve deelstaat Beieren, heeft nog niet beloofd dat ze Merkel zal steunen. Maar zonder die steun kan Merkel bij de nationale verkiezingen van volgend jaar niet herkozen worden.

Voorzichtig als ze is, heeft Merkel zich nog niet uitgesproken over haar politieke toekomst. Ten vroegste in januari zal ze beslissen of ze ook bij de verkiezingen van volgend jaar opnieuw kandidaat-bondskanselier zal worden. Tot dan heeft ze tijd om in de achterkamers de brokken te lijmen.

Jeroen Zuallaert

De tanende populariteit van Merkel zorgt voor gerommel bij haar socialistische regeringspartner.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content