Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

De Europese Unie wil de kmo’s verlossen van de plicht om een jaarrekening op te stellen. Maar willen die dat zelf wel?

Voor kleinere ondernemingen brengt de Europese verplichting (sinds 1978) om een jaarrekening op te stellen behoorlijk wat gedoe en extra kosten mee. Zonder de hulp van een professionele boekhouder is er geen beginnen aan. Vooral de Duitsers, de Nederlanders en de Britten zijn ertegen gekant: die bakkers en slagers drijven toch geen grensoverschrijdende handel en dus zijn de regels van de interne markt voor hen alleen een blok aan het been. Afschaffen dus, die handel! De Europese Commissie heeft nu een tekst voorgelegd die de lidstaten toelaat de verplichte jaarrekening af te schaffen voor bedrijven die – volgens bepaalde criteria – klein genoeg zijn. Het Europees Parlement heeft die tekst vorige week goedgekeurd.

Deed het dat unaniem, zoals je zou verwachten wanneer het over administratieve vereenvoudiging gaat? Helemaal niet, de verhouding lag eerder op 2/3-1/3. Stemden dan wellicht de liberalen voor en de socialisten tegen? Ook niet. De Belgische parlementsleden stemden vrijwel allemaal tegen, de liberale Dirk Sterckx op kop. ‘Moeilijke zaak,’ geeft hij toe, ‘want je wordt er natuurlijk meteen van beschuldigd dat je tegen administratieve vereenvoudiging bent. Maar eigenlijk draait de discussie niet daarom. Iederéén is voor administratieve vereenvoudiging. De vraag is eigenlijk: wordt het met dit voorstel wel eenvoudiger? Als de Europese kmo-organisatie UAPME er al tegen is, dan moet toch duidelijk zijn dat er iets niet klopt met dat voorstel.’

Sterckx moest over het Commissievoorstel rapport uitbrengen voor de parlementaire commissie ‘economische en monetaire zaken’. Hij constateerde dat veel kleinere bedrijven, zelfs als ze van Europa geen jaarrekening meer hoeven op te stellen, diezelfde informatie toch moeten verzamelen om tal van andere redenen: voor de fiscus of voor de bank bijvoorbeeld. Belangrijker nog: niet alle bedrijfjes die onder de criteria vallen, werken zo lokaal als het voorstel veronderstelt. Er zijn wel degelijk kleine bedrijven die grensoverschrijdend werken en voor hen zijn gelijke regels binnen de interne markt van levensbelang. Het afschaffen van de verplichte jaarrekening voor kmo’s in sommige landen zou kunnen betekenen dat Belgische bedrijven een open boek blijven voor hun Nederlandse concurrenten, maar niet omgekeerd. En dat bedrijven belangrijke kosten zullen moeten maken om (bijvoorbeeld via banken) informatie te verzamelen die ze nu heel eenvoudig in een jaarrekening kunnen vinden. Het kritische rapport van Sterckx werd door een grote meerderheid van zijn commissie gesteund. Alleen was zijn commissie niet de hoofdcommissie in deze zaak. Dat was de commissie ‘juridische zaken’, waarvoor een Duitser rapporteur was en die steunde de tekst van de Europese Commissie wel.

Die tekst gaat nu dus naar de Europese ministerraad, waar Belgen en Fransen nog kunnen proberen een compromis uit de brand te slepen. Sterckx – en Unizo, en UAPME – hopen op het behoud van de uniformiteit binnen de interne markt, gecombineerd met een echte vereenvoudiging van de jaarrekening voor kmo’s.

Luc Baltussen

‘Het is niet omdat de Chinezen nu niet geïnteresseerd zijn, dat ze dat volgend jaar ook niet zijn.’

Eddy De Decker (ACV), over mogelijke overnemers voor de Opelfabriek in Antwerpen, in ‘De Tijd’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content