‘Er zullen altijd valsspelers zijn’

Bernard Thuysbaert: 'De bankentoezichthouders voeren een ongelijke strijd met dure advocaten.' © Wouter Van Vooren/Imagedesk

Bernard Thuysbaert kreeg al enkele jaren klachten over Optima.

Bernard Thuysbaert (belangenvereniging Deminor): Er gaat niet elke dag een bank failliet, maar dat het verhaal van de Optima-groep een gerechtelijk staartje krijgt, is geen grote verrassing. De verrassing was eerder dat Optima ooit een banklicentie heeft gekregen. Deminor is onder andere gespecialiseerd in de bescherming van aandeelhouders die schade lijden door fraude of mismanagement. We kregen al enkele jaren mensen over de vloer met vragen en klachten over de verkooppraktijken van Optima. Het bedrijf is spectaculair gegroeid door vermogensadvies en vooral door producten die ze met hoge commissielonen verkochten. Dat succes trok een aantal politieke kanjers aan en zo is de bal voor die banklicentie aan het rollen gegaan.

Was het toezicht van de Nationale Bank en bankentoezichthouder FSMA te laks?

Thuysbaert: De toezichthouders zullen bij Optima Bank wel allerlei knipperlichten hebben gezien, maar ze moeten werken met beperkte middelen. Ze lopen vaak achter de feiten aan. Dat hebben we ook gezien bij Fortis en Dexia.

De regels voor banken zijn niet streng genoeg?

Thuysbaert: Dat niet meteen, maar zelfs als de regels formeel gevolgd worden, kan het nog fout lopen als ze in de praktijk uitgehold worden. Misschien hebben toezichthouders soms wat te veel oog voor de formele regels en te weinig voor wat op de achtergrond in een instelling gebeurt. Een bank grondig doorlichten vraagt enorm veel expertise en tijd. Met de beperkte middelen en mensen die toezichthouders hebben, moéten ze vaak vertrouwen op informatie die ze van de bank zelf krijgen. Het is vaak een ongelijke strijd tussen ambtenaren en dure advocaten en experts.

In de sector van het vermogensbeheer en beleggings-advies zijn nog veel kleinere spelers actief. Zijn er nog Optima’s op komst?

Thuysbaert: We mogen niet de indruk wekken dat er nog vijftien Optima-verhalen in de lucht hangen of dat de hele sector gevaarlijk spel speelt. Dat klopt niet. Mensen moeten wel beseffen dat het kan fout lopen als ze geld aan derden toevertrouwen, of dat nu een kleine speler of een grootbank is. Toen we in 1990 met Deminor begonnen, vroegen we ons af of onze activiteit wel zou blijven bestaan. We dachten dat minderheidsaandeelhouders en beleggers op den duur wel correct behandeld zouden worden. Maar we zijn blijven groeien en krijgen steeds meer dossiers waar niét correct gehandeld is.

Er zullen altijd valsspelers zijn. Een bank is niet zomaar een bedrijf. Heel belangrijk is bijvoorbeeld dat de raad van bestuur onafhankelijk werkt van de eigenaars van de bank. Als die raad van bestuur een vriendenclub is die blindelings volgt wat de enige eigenaar wil, dan vraag je om moeilijkheden. Zeker als die eigenaar middelen van de bank begint te transfereren. Misschien was dat het probleem bij Optima? Hoe dan ook, het zal nog jaren duren voor er juridische klaarheid komt over dat faillissement.

Tekst JAN LIPPENS

‘De verrassing was dat Optima ooit een banklicentie heeft gekregen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content