Rivera en Macron tonen hoe een vastgeroest Europa kan worden losgewrikt

Albert Rivera van de Spaanse partij Ciudadanos. © BelgaImage

Als het van Emmanuel Macron en Albert Rivera afhangt, wacht de Europese Unie toch een mooie toekomst.

Als de Europese plannen van Emmanuel Macron een kans willen maken, heeft de Franse president meer nodig dan de steun van een welwillende Angela Merkel. Hij moet dan ook een stem hebben in de Europese kringen in Brussel en hij doet er goed aan om daar voor de Europese verkiezingen van volgend jaar werk van te maken. Macron is populair in Brussel, maar zijn piepjonge partij La République En Marche staat daar nog niet op de kaart. Om straks op de Europese besluitvorming te wegen, is dat nodig.

Macron stuurde daarom enige tijd geleden al volk naar Brussel om de temperatuur te meten. Het moet uitzoeken of En Marche de spil kan zijn van een nieuwe fractie in het Europees Parlement, of dat de partij zich beter aansluit bij een bestaande parlementaire groep. De alliantie van Europese liberalen en democraten (ALDE) van fractievoorzitter Guy Verhofstadt wil Macron graag binnenhalen. Als En Marche een eigen groep wil uitbouwen, rekent het wellicht onder meer op de Spaanse partij Ciudadanos (‘Burgers’) van Albert Rivera, die nu bij ALDE is aangesloten.

Rivera breekt, net zoals Macron in Frankrijk, door de starre tweedeling tussen links en rechts.

Rivera (38) denkt net als Macron (40) dat de campagne voor de Europese verkiezingen volgend jaar zal gaan tussen de voorstanders van een open, liberale samenleving en de populisten en nationalisten die in een aantal landen de toon zetten. Ciudadanos ontstond een klein decennium geleden uit onvrede met het nationalistische discours in Catalonië. Met een felle campagne tegen het separatisme werd de partij in december de grootste in het Catalaanse parlement. Ze leidt nu ook in Spanje in alle peilingen de dans. Rivera bouwde Ciudadanos uit tot een sterke, liberaal-progressieve partij met een pro-Europees programma. Ze heeft een jong en dynamisch imago en breekt, zoals En Marche in Frankrijk, door de starre ideologische tweedeling tussen links en rechts. Sinds het einde van de dictatuur wisselen de sociaaldemocratische PSOE en de rechts-conservatieve Partido Popular elkaar af aan de macht.

Rivera profiteert nu in Spanje van zijn hardnekkige verzet tegen de afscheiding van Catalonië. Of zijn partij haar voorsprong in de peilingen kan vasthouden, is niet zeker. De Partido Popular van premier Mariano Rajoy kon de Catalaanse crisis niet voorkomen, maar ze heeft economisch de wind mee. De kans dat Macron en Rivera erin slagen om zich in het Europees Parlement nu al tussen de sterke centrumrechtse en centrumlinkse blokken te wringen, is niet bijster groot. Maar hun positieve blik op de toekomst van de Unie geeft een beeld van hoe een vastgeroest Europa kan worden losgewrikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content