Han Renard

Hij wordt als een aandachtszoeker en mediageile solist bestempeld. Maar in 2018 kan Georges-Louis Bouchez (MR) misschien de gevaarlijkste uitdager van Elio Di Rupo in Bergen worden.

Georges-Louis Bouchez is nog maar dertig jaar oud en heeft de brainie van de jeugd. De gewezen eerste schepen van Bergen heeft bovendien de looks van een tieneridool. Tot voor kort gold hij als de rijzende ster van de MR, maar vorige week maakte hij een steile val. Hij verdween uit het Waals Parlement, waar hij als opvolger plaats moest maken voor gewezen federaal minister Jacqueline Galant (MR). Vervolgens gooide burgemeester Di Rupo hem uit de Bergense meerderheid, nadat Bouchez opnieuw allerlei lelijks had gezegd over het stadsbestuur waar hij zelf deel van uitmaakte.

En dus zingt de ambitieuze Bouchez, de gedoodverfde toekomstige rivaal van Elio Di Rupo in de strijd om het burgemeesterschap, vandaag noodgedwongen een toontje lager. Bouchez kreeg opvallend weinig steun van zijn partij en Di Rupo opvallend veel begrip. MR-kopstukken zoals fractievoorzitter Denis Ducarme en partijvoorzitter Olivier Chastel hadden het over een plaatselijk, persoonlijk conflict. Wie in een meerderheid zit, moet zich daarin schikken, aldus Ducarme.

Bouchez, die door sommigen wordt verweten veel vorm te hebben, maar weinig inhoud, weet hoe hij de media moet bespelen. Dat werkt minder mediagenieke partijgenoten in het Waals Parlement op de zenuwen. Ook zijn openlijke kritiek op Galant, zijn interne concurrente in Henegouwen, wordt hem niet in dank afgenomen. Bouchez is een bovengemiddeld politiek talent, maar ook een solist en een aandachtszoeker.

Dat de MR-partijleiding zo gematigd reageerde, komt ook omdat ze in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 niet alle bruggen met de PS wil opblazen. Als Bouchez politieke zelfmoord wil plegen, is dat zijn zaak, klonk het bij de MR. Maar of dat inderdaad het geval is, valt nog te bezien.

Want als iemand Di Rupo in 2018 pijn kan doen, dan wel de populaire Bouchez, die voor niemand bang is en de confrontatie niet schuwt. ‘Elio is God niet, hoor’, zei hij na zijn verwijdering uit het stadsbestuur. Als gewoon gemeenteraadslid zal Bouchez voortaan vrijelijk en een stuk geloofwaardiger kritiek kunnen geven op het zittende bestuur. In die zin komt dit scenario hem twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen goed uit. Sommigen vermoeden dan ook dat Bouchez er bewust op heeft aangestuurd.

Han Renard

Zijn verwijdering uit het stadsbestuur twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen komt Bouchez goed uit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content