Jan Hautekiet is presentator bij Radio 1. Vanaf januari treedt hij ook weer op in Vlaanderen. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 22 minuten en 34 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

De lange weg die politici blijkbaar moeten afleggen om een klimaatakkoord te bereiken, is iets wat mij wel verontrust.

Waarover zullen we ons over vijftig jaar schamen?

Niemand hoeft zich voor mijn part te schamen voor dingen die hij of zij heeft gedaan. Alleen zullen we over vijftig jaar misschien terugkijken op de onderhandelingen over het klimaat en vinden dat iedereen – niet alleen politici – onvoldoende heeft gedaan om de veranderingen tegen te gaan.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Mocht ik dat hebben, zou ik de politiek ingaan. Ik geloof wel in wat artistieke schoonheid teweeg kan brengen. We moeten ons beter bewust zijn van de waarde van cultuur.

Bidt u weleens? Tot wie?

Nee. Vanaf januari treed ik wel op met de concerttour God Only Knows. Spiritualiteit is de ultieme paradox van de popmuziek: die heeft vaak nog altijd een zondig imago terwijl ze evengoed een zoektocht is naar zingeving, betekenis en samenhang.

Wat is uw grootste prestatie?

Ik wandel nog altijd met plezier door het leven. Dat is geen olympische prestatie, en ik ben ook dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen.

Wat is uw grootste mislukking?

Een zangcarrière zal ik helaas nooit hebben.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Nee. In wereldsteden als New York en Londen, of op bijzondere plekken in Italië en Frankrijk, denk je weleens na over een leven daar. Dat duurt meestal maar een minuut.

Waaraan bent u het meest gehecht?

Behalve op al de mensen dicht bij mij, ben ik het meest op mijn vrijheid gesteld.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Nee. Toen we een huis hebben gebouwd, hebben we voor de laatste facturen wel de spaarrekeningen van de kinderen leeg moeten halen. Er viel niet zo heel veel te rapen, maar we moesten toen alles bij elkaar leggen.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Ik ben onlangs een misogyne zak genoemd: geen idee waarom. Scheldwoorden glijden van me af als water van een eend.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Ik heb ooit 48 uur een hond gehad. Dat bleek geen goed idee.

Wat zou u absoluut niet willen dat uw kinderen doen?

Ik wil niet dat ze iets zelfdestructiefs doen of mensen in hun omgeving schaden.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij…- heeft u het meest geraakt of gevormd?

Het laatste deel van The Köln Concert van Keith Jarrett: Part II C. De slogan van het platenlabel waarbij dat album verscheen, is ‘The best sound after silence’. Dat is ook een juiste beschrijving voor dat stuk.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Geschiedenis in het algemeen en de verlichtingsperiode in het bijzonder. Die vormt de grondslag van onze samenleving, en biedt antwoorden op vragen die we ons vandaag nog altijd stellen.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Met het leven dat ik leid, hebben we daar absoluut de tijd niet voor. Dat lijkt me vandaag voor beide partijen dus geen goed idee.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Je moet elkaar genoeg vrijheid geven. Verliefde mensen willen elkaar meestal helemaal bezitten. Dat is niet gezond.

Wat is de schuld van de media?

Ik zie in de media elke dag mensen die oprecht en goed hun job proberen te doen. Alleen hebben we soms de neiging meer naar elkaar te kijken dan naar wat zich afspeelt in de samenleving.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders en kinderen hebt gezien?

Het is drie dagen geleden dat ik mijn moeder heb gezien. En mijn drie kinderen heb ik de voorbije dagen ook nog allemaal gesproken.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Nee. Maar bourgondische uitspattingen zijn niet meer echt aan mij besteed, en ik probeer af en toe op een fiets te kruipen om er pas vier uur later weer af te stappen. Dat doet zowel mijn lijf als mijn geest goed.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Om iets te krijgen, moet je ook iets geven. Wie positief en genereus leeft, maakt een grotere kans om ook iets terug te krijgen.

‘Spiritualiteit is de ultieme paradox van de popmuziek.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content