EINDSPEL

Wouter Van Bellingen is directeur van het Minderhedenforum. Hij wierp zich vorige week kortstondig in het Zwarte Pietendebat. Maar hoe is hij als mens? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 24 minuten en 55 seconden nodig.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

De kinderarmoede in Sint-Niklaas is alweer gestegen, tot zeventien procent. Dat maakt mij boos. Hoe vieren die kinderen straks Sinterklaas?

Waarover zullen we ons over 50 jaar schamen?

Dat wij in Europa te weinig hebben gedaan om de vluchtelingen te helpen en dat we het verband tussen migratiestromen en de opwarming van de aarde niet hebben gezien.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Daar zijn duizenden ideeën voor nodig. Maar het zou al goed zijn als iedereen wat meer zelfreflectie en mededogen voor de anderen toonde.

Bidt u weleens? Tot wie?

Ik ben protestants opgevoed. Mijn vader was heel gelovig, en dat heb ik altijd in hem bewonderd. Op het einde van zijn leven was hij niet bang om te sterven. Door hem haal ik soms ook nog inspiratie uit het geloof.

Wat is uw grootste prestatie?

Ik probeer steeds van iets negatiefs iets positiefs te maken. Of dat nu gaat over het massahuwelijk dat we hebben georganiseerd nadat koppels hadden geweigerd zich door mij te laten huwen, of over onze asielhond waar we toch een socialer dier van proberen te maken.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik geloof niet echt in mislukkingen, als je maar probeert je fouten goed te maken.

Hebt u al eens overwogen te emigreren? Wanneer? Waarnaartoe?

Nee.

Aan welk voorwerp bent u het meest gehecht?

Mijn iPad.

Hebt u ooit geldproblemen gehad?

Toen mijn vader ontslagen werd en kanker kreeg, hadden wij het niet makkelijk thuis. Maar ik heb daar als kind nooit onder geleden.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Daar kan ik een hele encyclopedie mee vullen. Onlangs zei iemand weer dat mijn ouders mij maar beter niet hadden geadopteerd. Als het over mijn familie gaat, raakt me dat nog altijd.

Praat u weleens tegen uw huisdier?

Iemand heeft ooit over me gezegd dat ik zelfs tegen een hond goeiedag zeg. (lacht) Ja, dus.

Hebt u ooit iets gedaan dat uw kinderen niet zouden mogen doen?

Wat ik vroeger als tiener uitstak, zouden mijn kinderen nu helaas niet meer kunnen doen. Mensen zijn zo veel onverdraagzamer geworden, en door sociale media wordt alles voor de eeuwigheid bewaard.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

Rovers, Christenhonden, Vrouwenschenners van Amin Maalouf heeft op mij als jongen veel indruk gemaakt. Dat boek schetste een beeld van de kruistochten dat ik niet kende. Ook de film Dead Poets Society vind ik heel goed, net als het werk van Keith Haring.

Over welk onderwerp zou u meer willen weten?

Moeilijk om op te antwoorden. Ik wil eigenlijk alles weten over alles. (lacht)

Wat is de schuld van de media?

Journalisten leven te veel in een cocon die veel minder divers is dan de samenleving, en daardoor missen ze trends en gevoeligheden.

Zou u ooit overwegen een vluchteling in huis te nemen? In welke omstandigheden?

Ik leerde twintig jaar geleden een Rwandese jongen kennen die na de genocide naar Engeland wilde migreren. Hij heeft een maand bij ons gewoond.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Loslaten. Dat moet nochtans altijd ooit gebeuren met de mensen die je het liefste ziet.

Hoe lang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Mijn vader is helaas al in 2005 overleden. Mijn moeder heb ik gisteren nog gezien.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Sinds deze zomer let ik op mijn voeding. Ik had daarvoor de slechte gewoonte om ’s avonds nog veel te laat te eten en ’s middags een maaltijd over te slaan.

Wat hebt u geleerd in het leven?

What doesn’t kill you, makes you stronger.

Op zaterdag 10 december in deSingel in Antwerpen organiseert het Minderhedenforum zijn Open Forumdag. Meer info www.openforumdag.be

‘De kinderarmoede in Sint-Niklaas is alweer gestegen. Dat maakt mij boos.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content