‘Een lach, een traan, een frons’

ERHAN DEMIRCI: 'Optreden in Turkije is mijn grote droom. Ik hou evenveel van dat land als van België.'
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Erhan Demirci werd wereldberoemd in Vlaanderen toen hij in het comedyprogramma ‘Nuff Said op Canvas ‘sorry’ zei ‘in naam van alle allochtonen’. Deze week gaat Komt goed! in première, zijn eerste solovoorstelling.

ERHAN DEMIRCI: Ik speel al comedy sinds 2009. In 2010 maakte ik bij het productiehuis BroedBloeders Hakims of Comedy, een comedyavond met onder meer Han Coucke en Latif Ait. Om te wennen aan het ritme van een avondvullende soloshow, wilde ik daarna voor jongeren spelen. Dat is het eerlijkste publiek. En ik wilde iets maken voor de generatie van mijn jongere broer – hij weet zo weinig over zijn afkomst. Zo ontstond in 2014 mijn schoolvoorstelling Tussen friet en kebab. Daarin doe ik de tocht van mijn grootvader over, van Turkije naar België. En ik waarschuw de jongeren: ‘Wentel je niet in de slachtofferrol, blijf niet tot je twintigste op de schoolbanken hangen, zoals ik.’

Als scholier had ik lak aan alles. Gelukkig hebben leerkrachten en jeugdwerkers mij bij de hand genomen. En Brussel heeft mij gered. Dit gastje uit de Limburgse cité maakte er een graffititocht en wilde blijven. Toen stonden er nog geen piemels op de gevels, hè? (lacht) Ik ben er gaan studeren en werken, onder meer in de Foyerin Molenbeek, een plek vol onontgonnen talent.

Komt goed! is uw antwoord op de aanslagen die de hoofdstad troffen op 22 maart. Voelde u zich daartoe verplicht?

DEMIRCI: Han Coucke, mijn regisseur, zei het direct: ‘Hier kan je niet omheen, Erhan.’ Hij had gelijk. Ik wil Brussel verdedigen. Al reageerde ik die dag even hypocriet als iedereen: ik rende naar de kleuterschool en nam mijn kinderen mee naar huis. ‘De komende dagen blijven jullie binnen!’ Een zinloze houding, natuurlijk.

Brussel rammelt, maar de manier waarop de stad de aanslagen verwerkte, dwingt respect af. De stad is op een positieve manier veranderd. Ik kén mijn buren nu. Na 22 maart schoven alle bewoners van mijn appartementenblok briefjes onder elkaars deur: ‘Even kennismaken?’ Er is nu veel meer hartelijkheid. Brussel voelt opnieuw als Jacques Brels Bruxelles. Die sfeer zoek ik ook op in mijn nieuwe show.

Deelt u in Komt goed! kennismakingsbriefjes uit aan het publiek?

DEMIRCI: Wie weet! Het wordt geen show tjokvol billenkletsers. Ik ben een verteller. Ik wil iets betekenen voor mijn publiek, ik wil hen helpen. Er is plaats voor een lach, een stiekeme traan én een frons. Boven de scène hangt een cartoonversie van mezelf in Superman-pak. De vraag van de avond is: ‘Hoe overleef je in Brussel?’ Ik antwoord met grappen, verwijs naar mijn jeugd én naar het voorprogramma van Komt goed!, dat wordt verzorgd door Latif Ait. Hij werkt op de luchthaven in Zaventem, maar zal de aanslagen niet vermelden. Dat doe ik wel. Hij geeft de voorzet door er te ‘zijn’.

De radiospot van Komt goed! klinkt Turks. Met swingende muziek en de ironische afsluiter ‘Goedgekeurd door president Erdogan’. Zal het ook over Turkije gaan?

DEMIRCI: Een politieke show wordt het zeker niet. Ik deel wel speldenprikjes uit en je krijgt een hit in het Turks te horen. Ik houd evenveel van België als van Turkije. Optreden in Turkije is mijn grote droom. Op dit moment verdeelt Erdogan álle families. Maar hij maakt ook welvaart mogelijk. Hoe verbind je de mensen opnieuw? Met humor, en door je niet als een slachtoffer te gedragen maar als een relaxte Superman. Vandaar: ‘Komt goed!’ Met dat zinnetje overleef ik al drieëndertig jaar.

Komt goed! gaat op zaterdag 19 november in première in C-mine in Genk en reist tot 12 mei 2017 langs de Vlaamse cultuurcentra. Meer info: www.komt-goed.be.

Els Van Steenberghe

‘De aanslagen hebben Brussel op een positieve manier veranderd. Ik kén mijn buren nu.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content