EU- en NAVO-lidstaten vormen front tegen Rusland na Skripal-affaire

Vladimir Poetin © Reuters

De Skripal-affaire gaf de Europese landen en Amerika de kans om te laten zien dat ze, als het moet, nog altijd aan hetzelfde zeel trekken.

Als de Russische geheime dienst echt mannetjes heeft uitgestuurd om de gewezen dubbelspion Sergej Skripal in Engeland te vergiftigen, hebben die hun werk toch niet echt goed gedaan. Skripal en zijn dochter maken het sinds vorige week gelukkig beter. Londen hoopt dat ze snel voldoende hersteld zijn om klaarheid te scheppen in de onverkwikkelijke affaire, die de betrekkingen tussen Rusland en het Westen op scherp heeft gezet. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson had het Kremlin zelf de hand in de aanslag. Moskou van zijn kant spreekt over een groteske provocatie vanwege het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Er vormt zich stilaan een as van autocratische leiders die Rusland verbindt met landen zoals Turkije, Iran en China.

Dat Rusland zo duidelijk met de vinger wordt gewezen, is geen verrassing: het is niet de eerste keer dat Russische rekeningen in Londen met gif worden vereffend. Maar het is niet uitgemaakt dat het gif in deze kwestie uit Rusland kwam. Brulboei Johnson sprak voor zijn beurt toen hij zei dat het onderzoekscentrum van het Britse ministerie van Defensie in Porton Down daar zeker van was. Het centrum zelf ontkende die conclusie: het is alleen zeker dat het om een gif gaat waarover ook Rusland beschikt. Het is in deze zaak ook niet duidelijk welke rol de aanwezigheid in Londen speelt van Russische miljardairs, die al dan niet trouw zijn aan Vladimir Poetin.

Dat het Westen zo zwaar aan de Skripal-affaire tilt – er werden in Europa en de VS bij elkaar tientallen Russische diplomaten uitgewezen – heeft ook met de assertieve houding te maken die Rusland tegenwoordig aanneemt. Denk aan de annexatie van de Krim, de oorlog in Oost-Oekraïne en de interventie van Russische internettrollen in het democratische proces in de VS en in enkele Europese landen. Ook de rol die Rusland in Syrië speelt, zit de westerse bondgenoten niet lekker. Er vormt zich stilaan een as van autocratische leiders die Rusland verbindt met landen zoals Turkije, Iran en China en die het Westen zorgen moet baren. Washington legde Rusland vorige week nog een nieuwe reeks sancties op, die vooral de naaste omgeving van Poetin raken. De boodschap: laat onze instellingen met rust.

Tegelijk zit er een grond van waarheid in het Russische verwijt dat het Londen dezer dagen goed uitkomt dat de aandacht even niet gaat naar de stuntelige manier waarop de brexit wordt voorbereid. Het moet ook gezegd dat lidstaten van de Europese Unie en de NAVO de kans niet lieten liggen om te laten zien dat ze, als het erop aankomt, toch aan hetzelfde zeel trekken. Na alle brexitgekibbel en de strapatsen van Donald Trump moest dat punt nodig ook nog een keer worden gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content