MR-politicus wil bagatelliseren van het woord ‘nazi’ strafbaar maken

Theo Francken © BelgaImage
Han Renard

De jonge MR-politicus Georges-Louis Bouchez wil lichtzinnig gebruik van de term ‘nazi’ strafbaar maken.

Theo Francken est un gros nazi‘, een dikke nazi. Commentaar van die slag lees je geregeld op Franstalige discussiefora. ‘Herinner u ook de fotomontage van Jong Ecolo, waarop Theo Francken als een Wehrmacht-soldaat werd afgebeeld. En als de politie illegale migranten arresteert in het Maximiliaanpark spreekt de linkerzijde van “razzia’s”. Gesloten asielcentra noemt men “concentratiekampen”. Kom nou’, zegt Georges-Louis Bouchez, MR-gemeenteraadslid in Bergen en een opkomend talent.

Kritiek uiten op het regeringsbeleid en op politieke opposanten is ieders volste recht, aldus Bouchez, maar door de term ‘nazi’ te pas en te onpas te gebruiken, wordt afbreuk gedaan aan de unieke historische gruwel van het naziregime en de Shoah. Met name in Franstalig België is het courant dat links politieke tegenstanders op rechts monddood probeert te maken met het verwijt dat ze fascisten, racisten of nazi’s zijn.

Zulke woorden doen afbreuk aan de unieke gruwel van de Shoah

‘Maar de afstand met de Tweede Wereldoorlog wordt steeds groter. Straks zijn er geen getuigen van de kampen meer in leven. Het is dus belangrijk om de herinnering levend te houden. Als een vijftienjarige Waal denkt dat een nazi iemand is zoals Theo Francken, zitten we met een echt probleem’, zegt hij.

Bouchez wil paal en perk stellen aan oneigenlijke nazi-beledigingen door een aanscherping van de antinegationismewet uit 1995. Niet alleen het ontkennen, minimaliseren of verheerlijken van het nazisme en de Holocaust, maar ook het bagatelliseren ervan zou voor hem strafbaar moeten worden.

‘Het gaat mij niet in de eerste plaats om de bescherming van personen die ten onrechte voor nazi worden uitgescholden, maar om de bescherming van de nagedachtenis van de Holocaust’, aldus Bouchez. ‘Daarom wil ik ook niet de wetsartikelen amenderen die betrekking hebben op smaad en eerroof, maar wel degelijk de antinegationismewet uitbreiden.’

Kwatongen zeggen dat het voorstel van Bouchez weinig toevoegt aan de bestaande wetgeving, en ook niet tot veel vervolgingen zal leiden. Ook is te horen dat de jonge MR-politicus vooral zichzelf interessant probeert te maken. Eind juli verscheen in de populaire krant La Dernière Heure een opvallend dubbelgesprek met Francken en Bouchez waarin de twee politici hun goede verstandhouding in de verf zetten. Probeert Bouchez niet gewoon een graantje mee te pikken van de populariteit van Theo Francken in Wallonië? ‘Ik woon in Bergen, de stad waar de PS de absolute meerderheid heeft’, antwoordt hij. ‘Als ik me bij de PS had aangesloten, was ik nu allang schepen en volksvertegenwoordiger. Ik heb dus niet de gewoonte om de makkelijkste weg te kiezen.’

Bouchez gaat volgende week zelf ook voor het eerst Auschwitz bezoeken, vertelt hij nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content