Een ruime selectie uit de ‘Glimpen’ van het oude jaar door Paul Claes. Het volledige decemberjournaal leest u op Knacks boekensite.

01/12

Literair raadsel van de maand: waarom noemt Proust in Les Plaisirs et les Jours Versailles een ‘grand nom rouillé’ (een grote verroeste naam)?

02/12

Das weisse Band van Michael Haneke: een arthousefilm in streng zwart-wit, zoals ik die in Leuven nooit meer te zien zal krijgen nu de Studio dichtgaat.

03/12

‘Ik heb m’n leven niet verkankerd’, zong Ramses Shaffy in ‘Laat me’. Helaas heeft domme Sammie dat nu net wel gedaan.

04/12

Geen volk voor een gesprek over vertalen in Passaporta, veel volk voor glühwein op de nabijgelegen kerstmarkt.

06/12

Sint-Nicolaas, tachtigste verjaardag van Nikolaus (!) Harnoncourt, die op radio Klara verklaart: ‘Ohne Kunst ist der Mensch überhaupt kein Mensch.’

07/12

De Zwitsers, die minaretten niet volkseigen genoeg vinden, kunnen misschien hun koekoeksklokken ‘Allah akbar’ laten roepen.

08/12

Populaire West-Vlaamse prof houdt een voordracht. Hij zegt wel honderd keer ‘noemen’ in plaats van ‘heten’ en verbetert zichzelf als hij toch een keer ‘heet’ zegt.

12/12

Zo de mens, zo zijn God, schreef Spinoza. Zo de filosoof, zo zijn Spinoza, bedenk ik na het lezen van onze grootste Spinozist.

14/12

Walter van den Broeck, Terug naar Walden: de roman van de cité tegen de City.

15/12

Kill your darlings, was de raad van Quiller-Couch aan schrijvers. Dat heeft Vladimir Nabokov nooit gedaan, zelfs niet met zijn onvoltooide roman The Original of Laura.

16/12

In het Groot Dictee der Nederlandse Taal kan de anaal geobsedeerde Gerrit Komrij het niet laten het woord Bommerskonten (‘gat van de duivel’) te gebruiken.

17/12

Quousque tandem, Querido? Hoelang duurt het nog voor u de postume dichtbundel van Christine D’haen publiceert?

19/12

Bij zijn presentatie van de bundel vertalingen van Patrick Lateur bij uitgeverij P zegt Geert van Istendael dat vertalen een strafbaar feit zou moeten zijn.

21/12

Cecilia Bartoli: de zingende vibrator.

23/12

Telenet gaat Kim Clijsters sponsoren. Welke woordspeling hoor ik daar al aansuizen?

24/12

In De Standaard van vandaag staat het telefoonnummer dat je moet bellen als je De Standaard van vandaag niet gekregen hebt.

25/12

Herman van Rompuy in Humo over een van zijn haiku’s: ‘Ai! Ik twijfel nu of het geen plagiaat is, het lijkt sterk op een gedicht dat ik vanmorgen toevallig las in een bloemlezing van Paul Claes.’

26/12

Who killed John Keats? Jane Campion in the biopic Bright Star.

29/12

De enige lezer van Finnegans Wake die ik kende is dood.

30/12

Zou Sarkozy tot Franse president verkozen zijn als zijn Hongaarse familienaam

Sarköz niet genaturaliseerd was?

31/12

Non legi, legam was het grafschrift dat Christine D’haen had gekozen: ‘Ik heb niet gelezen, ik zal lezen.’

Paul Claes

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content