Hubert van Humbeeck

Een denktank in Brussel wil zoveel mogelijk mensen vijf dagen lang met elkaar laten discussiëren over veiligheid.

Ze hebben hun zetel allebei in Brussel, maar de NAVO en de Europese Commissie lopen niet over van vertrouwen in elkaar. Toch schaarden secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso zich eind vorige week achter hetzelfde initiatief. Ze bezorgden al hun medewerkers een mail, om ze uit te nodigen om deel te nemen aan de ‘Security Jam’ van de denktank Security & Defence Agenda (SDA). Die wil van 4 tot 9 februari 2010 zoveel mogelijk mensen 24 uur per dag online met elkaar van gedachten laten wisselen over de belangrijkste veiligheidsvraagstukken van het moment. De brainstorming wil politici, academici, niet-gouvernementele organisaties, militairen en media samenbrengen en wat er in de samenleving maar beweegt.

Het initiatief komt vlak na het jaarlijkse World Economic Forum in Davos en loopt zo ongeveer gelijk met de traditionele veiligheidsconferentiein München. Op de achtergrond wordt zowel in de NAVO als in het Pentagon over strategie nagedacht en proberen de Amerikanen in Afghanistan een strategiewissel door te voeren. SDA verzekerde zich van de participatie van onder anderen de speciale VN-vertegenwoordiger in Afghanistan Kai Eide, minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt van Zweden, de Amerikaanse admiraal James Stavridis, voormalig NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer, directeur Kenneth Roth van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en toplui van organisaties zoals het Europese Milieuagentschap, het Wereldvoedselprogramma van de VN, de OVSE,en zo verder.

Deelnemers discussiëren op tien forums over onder meer Afghanistan, het klimaat, crisismanagement, mensenrechten, de relaties met Rusland en China en piraterij. SDA zet de operatie op in samenwerking met een rits andere denktanks. Zo zetten onder andere Chatham House, The Atlantic Council, het Open Society Institute, het SIPRI, de Bertelsmann Stiftung en de Munich Security Conference mee de schouders onder het initiatief.

Uit alle bijdragen worden een aantal aanbevelingen gefilterd, die in april door de betrokken denktanks aan de leiders van de NAVO en de Europese Unie worden overhandigd. De hele Security Jam verloopt op een beveiligd netwerk van IBM. Wie wil meedoen, moet zich van tevoren registreren. Dat kan op www.securityjam.org. Meer informatie vindt u ook op www.securitydefenceagenda.org.

Hubert van Humbeeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content