‘Discriminatie verdwijnt niet door verhuurders in de val te lokken’

HANS WILDIERS

Mystery calls zijn niet de juiste methode om discriminatie op de huurmarkt aan te pakken, vindt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). ‘Effectieve maatregelen, zoals proefhuren en geconventioneerd huren, kunnen wél drempels wegwerken.’

Ik ben conciërge in een gebouw met 28 appartementen. Als de huurders van vreemde origine zijn, heb ik telkens weer problemen: ze gebruiken geen reglementaire vuilniszakken, maken lawaai, hebben geen respect voor de gemeenschappelijke delen. Waarom mag je als verhuurder mensen van vreemde origine niet weigeren? (Hendrik Van Malder, Deurne)

LIESBETH HOMANS: Omdat je je dan schuldig maakt aan discriminatie: een huurder weigeren vanwege zijn afkomst, zijn geslacht, zijn leeftijd, zijn seksuele oriëntatie enzovoort is verboden. Maar bewonersproblemen kunnen en moeten aangepakt worden. Met de nieuwe Vlaamse huurwetgeving willen we dat nog gemakkelijker maken.

Hoe kunnen allochtonen vertrouwen hebben in een minister van Wonen die racisme relatief noemt, zoals u enkele jaren geleden hebt gedaan? (Stavros Kanakaris, Groot-Bijgaarden)

HOMANS: Racisme bestaat. Dat heb ik nooit ontkend of geminimaliseerd. Met mijn uitspraak doelde ik op het misbruik dat soms van racisme wordt gemaakt om fout gedrag te vergoelijken waarop iemand wordt aangesproken.

Waarom aan verhuurders en huurders geen lijst met een aantal simpele vragen voorleggen, die ze vervolgens samen kunnen invullen en bij het huurcontract voegen? Die vragen kunnen gaan over iemands spreektaal, zijn inkomsten, zijn vorig adres, de reden van zijn verhuizing, enzovoort. Op die manier zouden beide partijen van een goede basis vertrekken. (René Fransen, Aartselaar)

HOMANS: Het is belangrijk dat verhuurders en huurders weten wat ze van elkaar mogen verwachten. Er bestaan al instrumenten die hun daarbij tegemoetkomen. De huurder wil een kwaliteitsvolle woning zonder gebreken: om de garantie daarop te vergroten, zijn beide partijen verplicht om bij aanvang van de huur een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te stellen. De verhuurder wil in de eerste plaats dat de huur betaald wordt: daarom mag hij vragen of de huurder voldoende inkomsten heeft. Om de nodige informatie correct in te winnen, kan de verhuurder een inlichtingenfiche gebruiken, die onder meer verkrijgbaar is bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV).

Uw partij is allergisch voor het pamperenvan mensen. Waarom pampert u verhuurders dan zo als het over discriminatie gaat? Zachtere methodes – zoals hen sensibiliseren – werken toch niet? (Veerle Beernaert, Zwijndrecht)

HOMANS: Ik wil in de eerste plaats drempels wegnemen. Met een huurwaarborglening, waardoor het stigmatiserende van een OCMW-huurwaarborg verdwijnt. Met proefhuren, waarbij verhuurder en huurder een eenjarig proefcontract afsluiten en een derde partij borg staat voor de huur en het onderhoud van de woning. En met geconventioneerd huren, waarbij de verhuurder in ruil voor financiële steun van de overheid voor meerdere jaren een engagement aangaat over de huurprijs, de duur van het contract en de woonkwaliteit. Zulke maatregelen zullen verhuurders overtuigen om zich niet te laten leiden door bijvoorbeeld de afkomst van een kandidaat-huurder.

Vraag van de week

Snelheidsduivels worden betrapt en beboet door de overheid, niet door de VlaamseAutomobilistenbond. Waarom worden discriminerende huiseigenaars dan niet betrapt en beboet door overheidsdiensten, en vraagt u de vastgoedsector om zelf te reguleren? (Ludo Segers, Puurs)

HOMANS: Wie discrimineert, kan bestraft worden op grond van de federale antidiscriminatiewetgeving en het Vlaamse gelijkekansendecreet. Dat gebéúrt ook. Maar ik geloof niet dat we discriminatie de wereld uit helpen door verhuurders in de val te lokken, bijvoorbeeld via mystery calls – waarbij men als fictieve klant nagaat of een verhuurder discrimineert. Ik geloof er rotsvast in dat je door samen te werken met verhuurders alle kandidaat-huurders uiteindelijk dezelfde toegang tot de huurmarkt kunt geven.

Ligt u ook wakker van borstkanker? Stel uw vragen aan oncoloog HANS WILDIERS (UZ Leuven).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content