Premier Silvio Berlusconi is niet langer onschendbaar.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal opnieuw voor de rechter moeten verschijnen. Met negen tegen zes stemmen heeft het Constitutionele Hof vorige week besloten dat de voor Berlusconi op maat gesneden wet die de premier juridische onschendbaarheid verleent strijdig is met de grondwet.

En daarmee is de schatrijke politicus en ondernemer Berlusconi opnieuw de eenvoudige burger Silvio B. De ‘rode toga’s’ hebben hem vogelvrij verklaard – zo ziet hij het. De uitspraak van het Constitutionele Hof noemde hij het gevolg van ‘een linkse samenzwering’, en ook van president Giorgio Napolitano ‘weten we aan welke kant hij staat’. Maar de premier dénkt er niet over om de handdoek te gooien. Hij blijft verder regeren, met of zonder immuniteitswet, zo stelde hij zijn aanhang gerust, en hij besloot met: ‘Viva l’Italia! Viva Berlusconi!’

Nu hij niet langer onschendbaarheid geniet, zal Berlusconi zich in een aantal oude rechtszaken moeten verantwoorden.

Zo zou hij de Britse zakenadvocaat David Mills 600.000 dollar betaald hebben om zijn mond te houden over de rol van Berlusconi in het opzetten van off-shoreconstructies in belastingparadijzen. Mills is tot vierenhalf jaar gevangenis veroordeeld.

Met zijn concern Mediaset zou Berlusconi ook fictieve film- en televisierechten hebben verhandeld, waardoor hij voor 276 miljoen dollar aan zwart geld incasseerde, en hij zou 120 miljoen euro belastingen hebben ontdoken.

Ten slotte zou hij in de nadagen van Romano Prodi twee senatoren hebben omgekocht om diens regering ten val te brengen.

Berlusconi schijnt even met de gedachte gespeeld te hebben nieuwe verkiezingen uit te schrijven om te bewijzen dat een meerderheid van de Italianen nog altijd achter hem staat. Maar intussen heeft hij laten weten dat hij hoe dan ook aanblijft tot het einde van zijn ambtstermijn, in 2012. Hij kan daarbij, tot nader order, rekenen op de steun van de rechtspopulistische Lega Nord van Umberto Bossi en de postfascisten van Kamervoorzitter Gianfranco Fini. De rechters die Silvio B. willen veroordelen zullen zich moeten haasten, want er staat intussen al een nieuwe immuniteitswet op stapel. Het wordt tussen de rechterlijke en de uitvoerende macht dus een wedloop tegen de tijd.

© Der Spiegel

‘Ik ben ervan overtuigd dat Klaus nog meer moeilijkheden zal verzinnen. Maar we gaan het niet veranderen.’ De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, over het verzet van de Tsjechische president Vaclav Klaus tegen het Verdrag van Lissabon.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content