Er zit meer in een vlindervleugel dan je denkt

Vlinder © Getty Images/iStockphoto

Het zal verbazingwekkend klinken, maar de doorsnee vlindervleugel is grijs. Dat zegt fotonicaexpert Thomas Geernaert (VUB). In veel vlindervleugels zit een patroon dat een speciaal kleureffect geeft, waardoor sommige lichtfrequenties wel en andere niet gereflecteerd worden. Zo kunnen bepaalde vlindervleugels zonder kleurstoffen toch kleur krijgen.

Geernaert en zijn collega’s gebruikten het concept om het onderzoek naar fotonische kristallen een boost te geven – hun werk verscheen in Scientific Reports. Ze konden fotonische kristallen transparant én groter maken, waardoor ze tegelijk de productie ervan goedkoper konden maken en de resultaten konden verbeteren. Zo kunnen computers dankzij de kristallen sneller gegevens uitwisselen. Ook voor het kankeronderzoek heeft het werk toepassingen: fotonische kristallen kunnen ingezet worden om kankercellen op te sporen. De cellen zorgen voor subtiele veranderingen in de eigenschappen van licht dat erop gestraald wordt. Fotonische kristallen kunnen die minuscule wijzigingen detecteren.

De doorsnee vlindervleugel is grijs, maar er zitten lichteffecten op.

We komen, wat dat betreft, van ver. Geoloog Patrick Degryse (KU Leuven) en zijn collega’s melden in Archaeometry dat de Egyptenaren de eersten waren om de productie van glas goed onder de knie te krijgen. Dat gebeurde bijna 3500 jaar geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content