Marc Dubois (KU Leuven)
Marc Dubois (KU Leuven) Docent architectuur aan de KU Leuven en architectuurcriticus

Otto Wagner in de Witte Zaal.

Zoals Victor Horta bij ons rond 1900 de centrale figuur is in de vernieuwing van de architectuur, zo is Otto Wagner (1841-1918) leidinggevend in Wenen. Men mag hem beschouwen als een pionier van de moderne stedelijke architectuur. Wagner was zich door zijn polytechnische opleiding scherp bewust van de sociale en technische realiteiten van het tijdperk waarin hij leefde. De evolutie van een academische naar een moderne bouwkunst, een ontwikkeling die in drie fasen verloopt, maakt zijn oeuvre uiterst boeiend. Wagner werkt ook mee aan de nieuwe Weense stedelijke infrastructuur zoals de waterwegen en het stadspoorwegnet.

Het station op de Karlsplatz en het prachtige Schützenhaus prijken nu op alle toeristische folders waarmee Wenen zijn rijk art nouveau-patrimonium aanprijst. Zijn meesterwerk is het magistrale hoofdpostkantoor in het stadscentrum van Wenen uit 1904-1906, een must voor elke toerist. Ongeveer gelijktijdig ontwerpt hij de indrukwekkende Sint-Leopoldkerk, beter gekend als de kerk Am Steinhof.

Vanaf 1894 is hij hoogleraar in Wenen en beïnvloedt hij sterk de nieuwe generatie ontwerpers die zich scharen bij de Wiener Secession. In 1899 veroorzaakt hij onder het establishment een schandaal door volwaardig lid te worden van de Secession beweging. Van dan af kiest hij voor een antihistorische esthetica en zoekt hij naar de mogelijkheden van de nieuwe bouwmaterialen. Door zijn steun krijgen begaafde leerlingen als Joseph Maria Olbrich en Jozef Hoffmann de laatste kreeg ook de opdracht voor Palais Stoclet in Brussel kansen om een aantal cruciale gebouwen te realiseren die nu de parels zijn van de Weense bouwkunst. Het atelier van Wagner was een broedplaats van getalenteerde ontwerpers.

Wagner was ook een begenadigd tekenaar. Tot 7 februari zijn prachtige tekeningen van niet uitgevoerde projecten te zien in de Witte Zaal van het Sint-Lucasinstituut in Gent, en dit voor de eerste maal in België. Een diamontage geeft een overzicht van Wagners gerealiseerde oeuvre en situeert

het werk binnen een ruimer tijdsgebeuren. Een mooi eerbetoon in deze stad waar Victor Horta is geboren.

Marc Dubois

Otto Wagner, Witte Zaal, Posteernestraat, tot 7/2.Info : (09) 225.42.90.

HET SCHÜTZENHAUS : (1906-1907), antihistorische esthetica.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content