De Tamil Tijgers werden op Sri Lanka tot overgave gedwongen. Maar de Tamils in de diaspora hopen nog altijd op een kentering.

L ittle Jaffna. Zo noemen ze in Parijs de Rue Louis Blanc en de omliggende straten in de buurt van de Porte de la Chapelle. Het is een verwijzing naar Jaffna, de belangrijkste stad van de Tamilminderheid op Sri Lanka. Op dat eiland onder de zuidelijke punt van India maakte het leger in mei 2009 met een grootscheeps militair offensief een einde aan de gewapende strijd van de Tamil Tijgers. Die vochten 26 jaar lang tevergeefs voor een autonome Tamilstaat.

De Tamils in de diaspora geven de strijd evenwel niet op. In Frankrijk, waar naar schatting 80.000 Tamils leven, hebben ze zich verenigd in een semipolitieke groep die zich Comité de Coordination Tamoul France (CCTF) noemt. Nummer één van de CCTF is de amper 23-jarige Shalini Sakthithasan, een studente in de geneeskunde die in eigen land als terroriste wordt beschouwd.

Waar staat de beweging van de Tamils na de dood van Velupillai Prabhakaran, de historische voorman van de Tijgers?

Shalini Sakthithasan: Er bestaat bij veel Tamils nog steeds enige twijfel of Prabhakaran nu werkelijk dood is of niet. Het lijkt er alvast verdacht veel op dat de foto’s van zijn executie werden vervalst. Hoe dan ook, de Tamils in het buitenland blijven de zaken actief opvolgen. Maar we moeten toegeven dat het bijzonder moeilijk is om van hier uit te achterhalen hoe de Tijgers er vandaag werkelijk voor staan. We denken dat de beweging van Tijgers nog zo’n 10.000 aanhangers telt, waarvan er een duizendtal de harde kern vormt. De groepering is zeker niet dood, en de rechtmatige strijd van onze bevolking gaat ook na het zogenaamde einde van de oorlog gewoon door.

Was de strategie van Prabhakaran – terreur beantwoorden met terreur – achteraf bekeken wel de juiste?

Sakthithasan: Hij heeft in ieder geval niet voor de gemakkelijkste weg gekozen. Het is duidelijk dat hij na een tijdje wanhopig is geworden door de vele niet ingeloste beloftes van de Sri Lankaanse regering. Pas toen hij ten einde raad was, heeft Prabhakaran gekozen voor extremisme.

In 1991 vermoordden de Tijgers zelfs de Indiase ex-premier Rajiv Gandhi, vanwege de in hun ogen nefaste rol van India in het conflict.

Sakthithasan: Wie zegt dat Gandhi door de Tijgers werd vermoord? Ze hebben die moord nooit opgeëist. Voor de regering in Colombo lag het voor de hand om die aanslag in de schoenen van de Tijgers te schuiven. Maar opheldering over de feiten is er vandaag nog steeds niet. Mochten de Tijgers de aanslag hebben beraamd, dan zouden ze dat ook toegegeven hebben. Overigens heeft Gandhi met zijn vredesmacht de belangen van de Tamils in Sri Lanka duidelijk verraden.

Waarom zou hij dat gedaan hebben, goed wetende dat de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu maar liefst 65 miljoen Tamils telt?

Sakthithasan: De Tamils in Tamil Nadu hebben de zaak van de Tamils op Sri Lanka altijd gesteund en ze doen dat nog steeds. De Indiase regering in New Delhi heeft het daar moeilijk mee, omdat ze de Tamils verantwoordelijk blijft houden voor de moord op Gandhi. De Tamils in Zuid-India konden nooit op veel sympathie rekenen van het centrale gezag. New Delhi huivert ook bij de gedachte aan een onafhankelijke Tamilstaat in eigen land.

De Tamil Tijgers beschouwen zichzelf absoluut niet als een ’terreurorganisatie’, terwijl dat in de feiten toch moeilijk ontkend kan worden?

Sakthithasan: Het was geen terreur om de terreur. De Tijgers wilden alleen dat de rechten van de Tamils voorgoed erkend werden. De burgers steunden die eis ook, al waren ze het eerste en het grootste slachtoffer. Vergeet niet dat er sinds 1948 maar liefst 150.000 Tamils de dood hebben gevonden. En dat alles voor een rechtmatige zaak.

DOOR KAREL CAMBIEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content