Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

President Barack Obama trok alle registers open tijdens zijn toespraak voor het Congres. Maar zijn populariteit daalt met de dag.

Er waart een spook door Amerika: het spook van het socialisme. Tienduizenden mensen demonstreerden afgelopen weekend in Washington tegen de plannen van president Obama om de Amerikaanse gezondheidszorg te hervormen. Ze voerden affiches mee waarop Obama met een Hitlersnorretje stond afgebeeld. Ze vergeleken hem met Fidel Castro. Ze noemden hem – o gruwel! – een socialist. Amper de helft van de Amerikanen zegt nog vertrouwen te hebben in de president.

Eerder vorige week probeerde Obama met een toespraak voor de beide huizen van het Congres het tij nog te keren. Het was een mooie toespraak, daar niet van. ‘De speeltijd is voorbij’ hield de president de volksvertegenwoordiging voor. ‘Ik ben niet de eerste president die onze gezondheidszorg wil hervormen, maar ik heb me vast voorgenomen de laatste te zijn.’

De hervorming van het peperdure Amerikaanse zorgstelsel is een bittere noodzaak, waar Bill Clinton destijds zijn tanden al heeft op stukgebeten. 46 miljoen Amerikanen hebben geen enkele vorm van ziekteverzekering, omdat ze die domweg niet kunnen betalen of omdat ze vanwege hun medische voorgeschiedenis geweigerd worden door de particuliere verzekeraars. Om daar iets aan te doen wil Obama een overheidsinstelling in het leven roepen die voor iedereen verzekeringspolissen tegen een betaalbare prijs aanbiedt: de zogenaamde public option.

Dat botst natuurlijk met het spijkerharde geloof van de Amerikanen in de zegeningen van de vrije markt. Obama wordt nu geconfronteerd met het lobbywerk van de machtige particuliere verzekeringsmaatschappijen. Sarah Palin, de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain in 2008, beschuldigde de president er op haar Facebookpagina van dat hij ‘dodencommissies’ ( death panels) wil oprichten, die moeten beslissen of bejaarden en gehandicapten nog zorg kunnen krijgen. Een leugen, maar wel één die blijft hangen.

Ook een aantal Democraten uit conservatieve staten vindt de plannen van de president veel te verregaand. 900 miljard dollar in tien jaar moeten die plannen kosten, rekende de president voor, ‘minder dan onze uitgaven voor de oorlogen in Irak en in Afghanistan’. Hij blijft een briljante redenaar. Maar er zal meer nodig zijn dan retoriek om de twijfelaars te overtuigen.

Piet Piryns

‘Medvedev en ik gaan geen wedstrijd houden. We regelen dat onderling wel.’ De Russische premier Vladimir Poetin over zijn ambitie om in 2012 opnieuw president te worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content