‘De overheid verwacht zelfs dat wij soms gratis werken’

© foto's Debby Termonia

Patrick Lootens, Antwerpen

‘De aangifte van bouwaanvragen digitaliseren is een goed idee als je daardoor je dossier efficiënter kunt indienen. Dat is niet gelukt. Mijn medewerkers hebben uren naast de computer zitten wachten. Een systeem verplichten dat gebrekkig werkt, illustreert hoe weinig respect de overheid heeft voor het werk van architecten.

Vlaamse architecten beschikken over veel kennis en kunde, maar we voelen ons in de steek gelaten door de overheid. De regelgeving en context om bouwprojecten te realiseren wordt steeds complexer, maar onze verloning daalt. We proberen onze mensen goed te betalen, maar dat is moeilijk.

De overheid verwacht zelfs dat wij soms gratis werken. Voor overheidsopdrachten schrijven ze doorgaans wedstrijden uit, om de kwaliteit te verhogen. Dat is goed, alleen is deelnemen voor wie verliest een aderlating. Een voorontwerp maken voor een groot scholenproject vergt 2500 manuren, daarvoor krijg je 15.000 euro. Dat is een kaakslag.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content