Krijgen we eind dit jaar een opvolger voor het Verdrag van Kyoto? Op de VN-klimaattop in Kopenhagen moet blijken of de wereldgemeenschap in staat is de handen in elkaar te slaan in de collectieve strijd voor het behoud van de planeet.

De onderhandelingen van de eeuw worden ze wel eens genoemd, de gesprekken die eind dit jaar in Kopenhagen moeten leiden tot een nieuw mondiaal klimaatverdrag ter vervanging van het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt. Het doel is om via drastische vermindering van de mondiale uitstoot van broeikasgassen de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Om onder die symbolische grens te blijven moeten de industrielanden volgens klimaatwetenschappers hun uitstoot tegen 2020 met 25 à 40 procent terugschroeven.

Een dikke maand scheidt ons nog van Kopenhagen, waar 192 landen en hun delegaties zullen proberen voor de periode na 2012 tot goede klimaatafspraken te komen tussen rijke landen en ontwikkelingslanden.

Een volledig, tot in de details uitgewerkt mondiaal klimaatverdrag wordt in Kopenhagen niet (meer) verwacht. Gehoopt wordt wel op politieke akkoorden over een aantal cruciale vragen. Zo is er de vraag met hoeveel de industrielanden hun broeikasuitstoot precies willen verminderen. Daarnaast moet er uitsluitsel komen over hoeveel grote ontwikkelingslanden als China en India willen ondernemen om de groei van hun uitstoot te beperken. Ook bepalend is hoeveel geld de rijke landen bereid zijn in een internationaal klimaatfonds te stoppen. Dat fonds moet ontwikkelingslanden helpen om hun uitstoot te verminderen en zich aan de klimaatverandering aan te passen. Ontwikkelingslanden hebben daar zelf immers geen schuld aan, maar dreigen er wel de eerste slachtoffers van te worden.

De internationale gemeenschap laveert in de aanloop naar Kopenhagen tussen op- timisme en pessimisme. Optimisme omdat de Verenigde Staten eindelijk weer aan boord zijn en een leidende rol in het klimaatdebat opeisen. Pessimisme omdat het wachten blijft op echte harde, becijferde verbintenissen van de Amerikanen. Pessimisten geloven dat in Kopenhagen hooguit een vaag raamakkoord gesloten zal worden, met de afspraak om volgend jaar verder te onderhandelen. Optimisten geloven dat de wereldgemeenschap in staat moet zijn sterke politieke antwoorden te geven op bovengestelde vragen.

Daarnaast wordt veel heil verwacht van de ontwikkeling van nieuwe, groene technologieën, van het onderzoek naar schone energie en energie-efficiëntie, en van de groeiende vraag van consumenten in industrielanden naar ecologisch verantwoorde producten en diensten. Op de weg naar Kopenhagen belicht ook Knack met een groene special enkele facetten van de strijd tegen klimaatverandering.

De VN-conferentie over klimaatverandering loopt van 7 tot 18 december in Kopenhagen.

Meer informatie: en.cap15.dk

DOOR HAN RENARD

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content