De Congrespartij won overtuigend de parlementsverkiezingen in India. Rahul Gandhi kan straks in de voetsporen treden van zijn vader, zijn grootmoeder en zijn overgrootvader.

De Congrespartij won de Indische parlementsverkiezingen met een groter verschil dan ze kon dromen. Ze haalde goed 29 procent van de uitgebrachte stemmen – een winst van 2,5 procent. 714 miljoen Indiërs lieten zich voor deze verkiezingen registreren; het hele proces duurde meer dan een maand.

De Congrespartij zet met dit resultaat een punt achter een lange tijd van verval. De partij kan nu de leiding nemen van een stabielere coalitie dan degene waarmee ze de voorbije vijf jaar bestuurde. Zelf zou ze circa 200 van de 543 zetels binnenhalen, haar Verenigde Progressieve Alliantie kan op zo’n 260 zetels rekenen. Voor meer steun staan onafhankelijke verkozenen en kleinere, regionale partijen in de rij. Maar de grootste verliezer van deze verkiezingen is natuurlijk de belangrijkste rivaal van de Congrespartij, de hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP). Ze werd door de partij van premier Manmohan Singh en voorzitter Sonia Gandhi verpletterd en zou op nauwelijks 120 zetels uitkomen. In Rajasthan, bijvoorbeeld, waar de nationalisten in 2004 een volstrekte meerderheid behaalden, zou de Congrespartij nu 21 van de 25 zetels pakken.

De Congrespartij bestuurde de voorbije vijf jaar voor de eerste keer met een coalitie, en dat ging beter dan verwacht. De partij profiteerde van de economische groei, ook al was die voor een deel het gevolg van hervormingen die door de BJP werden doorgevoerd, en van de ontwikkeling van de wereldeconomie.

De gok van de Congrespartij om in de volkrijke staat Uttar Pradesh alleen op de lijst te gaan staan en níét in alliantie met een lokale partij, was een succes: de partij verdubbelde haar aantal zetels in vergelijking met 2004. Die tactische keuze wordt toegeschreven aan Rahul Gandhi, de 38-jarige zoon van Sonia. Zijn vader Rajiv, zijn grootmoeder Indira en zijn overgrootvader Jawaharlal Nehru waren allemaal eerste ministers van India.

Verwacht wordt dat de 76-jarige econoom Singh de eerste Indische premier wordt sinds Nehru die zichzelf opvolgt. Rahul Gandhi zou het roer dan over een jaar of twee van hem overnemen. Singh onderging niet zo lang geleden een hartoperatie en nam nauwelijks aan de campagne deel. Hij zei vorige zondag dat hij hoopte dat Rahul Gandhi hem het genoegen zou doen om minister te worden in zijn volgende regering. Rahul stapte pas in 2004 in de politiek.

© The Economist

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content