Knack organiseert ter gelegenheid van de verkiezingscampagne een experiment. Twee panels zullen elke week bevraagd worden over thema’s die aan bod komen tijdens de campagne. Het ene panel is representatief voor Vlaanderen, het andere bestaat uit een vijftigtal ‘experts’.

Deze week roepen we de hulp in van onze collega’s van LeVif/L’Express. Ons Franstalige zusterblad stelde ook een panel van 500 lezers samen (gewogen naar hun kiesgedrag bij de verkiezingen van 2007) en een panel van vijftig bevoorrechte getuigen.

Zij publiceerden vorige week de resultaten van hun eerste enquête. Ziehier het resultaat. Deze enquête werd gehouden vóór het ontslag van Waals PS-minister Didier Donfut.Als de Europese verkiezingen nu zouden worden gehouden, hoe zou het klassement van de partijen er volgens u uitzien?

Experts 1. PS

2. MR

3. Ecolo

4. CDH

5. FN

6. PTB+

7. RWF (Rassemblement Wallonie-France)

Volgens de experts zal de PS de grootste partij worden in het Franstalige landsgedeelte. Ecolo zou CDH inhalen. Dat wordt ook zo in de opiniepeilingen voorspeld.

Wie is de interessantste politieke persoonlijkheid in Franstalig België?

1. Jean-Michel Javaux (Ecolo) 36 procent

2. Rudy Demotte (PS) 29,4 procent

3. Louis Michel (MR) 24,6 procent

4. Didier Reynders (MR) 19 procent

5. Elio Di Rupo (PS) 17 procent

6. Charles Picqué (PS) 14,9 procent

7. Jean-Marc Nollet (Ecolo) 12,8 procent

8. Armand De Decker (MR) 11,8 procent

9. Joëlle Milquet (CDH) 10,4 procent

10. Benoît Lutgen (CDH) 8,7 procentOpvallend is de score van Ecolowonderboy Javaux en de relatief tanende populariteit van Elio Di Rupo. Hij is lang niet meer de populairste Waalse socialist. Die eer is weggelegd voor Rudy Demotte. Didier Reynders moet ook zijn rivaal Louis Michel laten voorgaan. Joëlle ‘Non’ Milquet kan haar ijzeren houding bij de federale regeringsonderhandeling niet verzilveren.

Bent u voorstander van een fusie van de Franse Gemeenschap en het Waalse gewest?

In Vlaanderen werden gewest en gemeenschap al in 1980 samengesmolten. In Franstalig België gebeurde dat niet, zodat de Franse gemeenschapsregering en de Waalse gewestregering naast elkaar bleven bestaan. Ze hebben al wel een gezamenlijke minister-president. De meerderheid van de ondervraagde kiezers wil dat de fusie nu maar eens helemaal wordt voltrokken.

Wie moet volgens u de volgende Brusselse regering leiden?

Experts 1. Charles Picqué (PS) 40 procent

2. Armand De Decker (MR) 16 procent

3. Christos Doulkeridis (Ecolo) 12 procent

4. Laurette Onkelinx (PS) 8 procent

5. Evelyne Huytebroeck (Ecolo) 8 procent

6. Steven Vanackere (CD&V) 4 procent

Charles Picqué is meer dan ooit de koning van Brussel. Hij kan zich volgens de experts opmaken voor een derde ambtstermijn. Opvallend: twee Ecolokandidaten in de top vijf en een Vlaming (Vanackere) op de zesde plaats.

Wie moet volgens u de Waalse regering leiden?

Experts 1. Rudy Demotte (PS) 52 procent

2. Didier Reynders (MR) 12 procent

3. Marcel Cheron (Ecolo) 8 procent

4. Elio Di Rupo (PS) 8 procent

5. Serge Kubla (MR) 4 procentRudy Demotte blijft heer en meester aan het hoofd van de Waalse regering. Daarna volgt Didier Reynders. Ook hier een opvallende groene nieuwkomer.

DOOR KARL VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content