De levensaders van Douma

© Youssef Badawi/EPA

Jarenlang was Douma een van de hardst bevochten slagvelden van de Syrische burgeroorlog. Als broeihaard van jihadistische rebellen werd de buitenwijk van Damascus genadeloos gebombardeerd. Op 7 april vielen er nog minstens 40 doden bij een chemische aanval door het Assad-regime.

Dat zo veel burgers (en jihadstrijders) die massale vernietigingen konden overleven, is te danken aan een netwerk van tunnels dat zich 15 meter diep over ettelijke kilometers uitstrekt. Op de muren staan her en der verspreid inscripties: boodschappen en namen van de mensen die deze tunnels sinds het begin van de oorlog hebben uitgegraven.

Vaak zijn de tunnels voorzien van elektriciteit en licht, met goed verborgen uitgangen. Ze gaven strijders (maar ook burgers) de mogelijkheid om in het heetst van de strijd hun dagelijkse leven ondergronds verder te zetten, via handig verstopte uitgangen naar ziekenhuizen, scholen en moskeeën. Een uniek monument in een land waar nog maar weinig overeind staat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content