Het IMF voorspelt dat de Belgische economie dit jaar met 3,8 procent krimpt, maar onze regering geeft geen krimp.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is duidelijk: de wereld kampt met de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2009 zal de wereldeconomie met 1,3 procent achteruitgaan, voor België voorspelt het IMF een krimp met 3,8 procent. Economen als Geert Noels voorspelden reeds in februari dat onze economie met 4 procent zou krimpen. En Noels voegde daar terecht aan toe: ‘Gegeven de grootte van de publieke sector moet de krimp nog zwaarder worden ingeschat. De privésector dreigt met meer dan 8 procent te krimpen. Dat is een softe depressie, of een erg diepe recessie.’ Die min 3,8 procent van het IMF is veel somberder dan het cijfer waar de regering onder leiding van Herman Van Rompuy (CD&V) nog van uitgaat: die houdt rekening met een krimp van 1,9 procent – aanvankelijk was dat zelfs maar 1,7 procent.

Het IMF maakt in zijn rapport geen voorspelling voor de Belgische begroting, wel voor de eurozone: min 5,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2009 en min 6,1 procent in 2010. Volgens de cijfers van de begrotingscontrole die de regering-Van Rompuy in februari hield, zou er dit jaar bij ons een begrotingstekort van 3,4 procent zijn. Dat is een tekort van 12 miljard euro. Noels schreef toen al op zijn blog dat we ‘een blow-outtekort van 6 procent van het bruto binnenlands product riskeren’. Ook hier blijkt hij dichter bij de waarheid te zitten dan de regering.

Het Rekenhof is ondertussen vernietigend voor de weinig realistische begroting van de regering-Van Rompuy. Tijdens de begrotingscontrole heeft ze alleen het eindcijfer aangepast aan de slechtere economische prognoses (die dus nog veel te optimistisch blijken). Ze heeft niet gekeken wat het betekent voor alle inkomsten en uitgaven. Die begroting blijkt dan ook hoogst onbetrouwbaar en is volgens de beurskrant De Tijd wel degelijk gebaseerd op een krimp van de economie met 1,7 procent, en niet 1,9 procent. Ter herinnering: het IMF zegt dus dat de krimp 3,8 procent zal zijn.

Nog erger: de regering is niet van plan om vlug rekening te houden met het cijfer van het IMF. Ze gaat haar groeicijfers pas bijstellen bij de opmaak van de begroting 2010, na de regionale verkiezingen van 7 juni. Daarmee trapt de regering-Van Rompuy in dezelfde val als de vorige regering, onder leiding van Yves Leterme (CD&V). Die vond het vorig jaar ook niet nodig om de begroting aan slechtere economische cijfers aan te passen. Gevolg: in plaats van het voorgenomen evenwicht werd de begroting 2008 afgesloten met een tekort van 1,1 procent van het bbp.

De regering-Van Rompuy regeert niet. ‘We zijn al maanden bezig zonder echte beslissingen’, zegt zelfs vicepremier Didier Reynders (MR) en voor een keer spreekt hij de waarheid. Alles zit geblokkeerd en de aankomende regionale verkiezingen werken extra verlammend. Je hoort weleens beweren dat de regering-Van Rompuy niet veel kan doen, tenzij letten op de winkel die België heet. Zelfs dat doet ze niet naar behoren: de kassa klopt immers niet. Het ergste is dat ze dat zelf weet en toch niets doet. Lethargie regeert het land.

door Ewald Pironet

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content