Patrick Martens

Minister Joëlle Milquet graait in de reserves van de dienstenchequebedrijven van de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen. Die reageren furieus.

Om het begrotingstekort te beperken, heeft de federale regering haar oog laten vallen op 55 miljoen euro in de reserves van 220 dienstenchequebedrijven van de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA’s). De PWA’s, met de steden en gemeenten als belangrijke partner, spreken over ‘een hold-up’. Ze steken in hun verweer een tandje bij, nu de inbeslagname werd goedgekeurd in de Kamercommissie voor Sociale Zaken. Minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) heeft ze opgenomen in de programmawet over de begroting van 2010.

In de dienstencheque-economie (tuinonderhoud, schoonmaken en ander huishoudelijk werk) waren eind 2008 ruim 76.000 mensen (deeltijds) aan de slag in 1892 bedrijven. Via de sociale zekerheid en een fiscale aftrek voor de gebruikers (zodat een cheque met een waarde van 7,50 euro hen maar goed 5 euro kost) pompt de federale overheid 1,15 miljard euro per jaar in dit systeem. Daartegenover staan minder uitkeringen en meer sociale en fiscale inkomsten, zodat de netto-investering wordt geraamd op 820 miljoen euro. Bijna 560.000 mensen doen een beroep op dienstenchequebedrijven. In 2008 was er een omzet van 65 miljoen dienstencheques.

De dienstenchequebedrijven van de PWA’s zijn goed voor 10 procent van die omzet. Hun reserves zijn een appel voor de dorst. Ze worden aangewend voor de begeleiding en opleiding van het personeel en voor nieuwe activiteiten in de lokale sociale economie.

De PWA’s en de vakbonden verzetten zich ook tegen de inhaligheid van de federale regering omdat die de reserves van commerciële dienstenchequebedrijven ongemoeid laat. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten overweegt om naar het Grondwettelijk Hof te stappen wegens die ongelijke behandeling. Voorts betalen de meeste commerciële bedrijven hun werknemers slechts het sectorale minimumloon (1815 euro bruto per maand). Ze doen weinig voor begeleiding en opleiding, maar romen hun reserves af om aandeelhouders aanzienlijke bedragen uit te keren.

De vakbonden zijn ook over andere zaken ongerust. Zo heeft minister Milquet 10 miljoen euro om aparte dienstencheques in te voeren voor gebruikers met een pensioen of een andere uitkering (die betalen vaak geen belastingen en kunnen de kosten van de huidige cheques dus niet aftrekken). Maar volgens de vakbonden dreigt dat ten koste te gaan van de professionele bejaarden- en familiehulp. En dan is er ook nog de openstelling van de grenzen op 1 januari voor ondernemers en werknemers uit nieuwe EU-lidstaten uit Oost-Europa. Omdat er nauwelijks criteria voor de erkenning van dienstenchequebedrijven zijn, dreigt die nieuwe concurrentie het systeem verder om zeep te helpen.

Patrick Martens

‘Over twee jaar moet ik in rust en vrede kunnen heengaan. Of toch tenminste mijn voorzitterschap kunnen doorgeven.’ N-VA-voorzitter Bart De Wever, over zijn opvolging, in ‘De Morgen’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content