Hartenkreet van RTBF-weervrouw Cécile Djunga doet het debat over racisme hoog oplaaien

Cécile Djunga © Facebook
Han Renard

RTBF-weervrouw Cécile Djunga is het racisme dat haar te beurt valt spuugzat. Franstalige politici willen een ‘interfederaal actieplan tegen racisme’.

Terwijl Vlaanderen de handen vol had met Schild en Vrienden beleefde Franstalig België ‘de affaire-Djunga’. Cécile Djunga (29) is sinds een jaar weervrouw bij de RTBF. De zwarte Belgische vrouw met Congolese en Angolese roots is ook een succesvolle comédienne en presentatrice van populaire televisieprogramma’s.

In een Facebook-filmpje deed ze vorige week haar beklag over de racistische beledigingen die ze te verduren krijgt sinds ze het weerbericht presenteert. Een jaar lang had ze boodschappen als ‘Vuile negerin, ga terug naar je land’ in stilte ondergaan, maar nu had ze er genoeg van. Het filmpje, waarin ze in tranen vertelt dat ze het spuugzat is, werd in 24 uur tijd meer dan één miljoen keer bekeken in binnen- en buitenland.

Er is niet méér racisme, maar het is heviger en soms gewelddadiger geworden.

De hartenkreet van Cécile Djunga doet ook in Franstalig België het debat over racisme hoog oplaaien. In het kielzog van de presentatrice getuigden tal van bekende Franstalige politici en mediafiguren met een migratieachtergrond over het racisme waarmee ze te maken krijgen. Gewezen Belgisch staatssecretaris Gisèle Mandaila (Défi), de eerste en enige zwarte excellentie die ons land ooit heeft gehad, riep samen met een twintigtal Franstalige verkozenen van buitenlandse origine de regering-Michel op om eindelijk werk te maken van het beloofde ‘interfederale actieplan tegen racisme’. Het belang van zo’n actieplan, zegt Mandaila aan de telefoon met Knack, is dat daarin concrete actiepunten en verbintenissen voor elk beleidsniveau worden vastgelegd ‘waarop we politici kunnen aanspreken’.

‘Ik heb niet het gevoel dat het racisme sterk toeneemt’, vervolgt Gisèle Mandaila, ‘wel dat het heviger en soms ook gewelddadiger is geworden.’ Volgens haar is er op het gebied van dagelijks racisme weinig verschil tussen Vlamingen en Franstaligen. ‘Het is overal hetzelfde, alleen zullen Vlamingen er misschien nog minder doekjes om winden.’ Wel gelooft Mandaila dat sommige N-VA-politici een klimaat faciliteren waarin racistische uitingen kunnen gedijen. ‘Racisten zijn idioten, zoals Theo Francken terecht opmerkt. Maar die idioten worden wel gevoed door intellectuelen. Door mensen zoals Theo Francken, die zich op Facebook afvragen wat de economische meerwaarde is van migranten uit Congo, Marokko en Algerije.’

Maar ook de media moeten de hand in eigen boezem steken, meent Mandaila. ‘Uit een recent rapport van de Franstalige media-autoriteit CSA blijkt dat het aantal mensen met een migratieachtergrond op Franstalige televisiezenders is gedaald van 17 procent in 2013 naar 14 procent in 2017. In Engeland is het de normaalste zaak van de wereld om zwarte mensen op televisie te zien. Wij hebben nog een lange weg te gaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content