De voorbije jaren werden tientallen albino’s vermoord omdat ze over magische krachten zouden beschikken.

Volgens een rapport van de Internationale Federatie van het Rode Kruis werden de laatste twee jaar in het gebied van de Grote Meren meer dan zestig albino’s vermoord, omdat ze over magische krachten zouden beschikken. De laatste was op 21 oktober de tienjarige Gasper Elikana, in de streek van Mwanza in Tanzania. Hij werd aangevallen door albinojagers, die voor de ogen van zijn familie zijn hoofd afsloegen en er met een been vandoor gingen. De recente veroordeling van drie Tanzaniaanse mannen, die de doodstraf kregen voor de moord op een dertienjarige schooljongen, volstond blijkbaar niet als afschrikking.

De jacht op albino’s is een vrij recent verschijnsel. Albinisme is een erfelijke aandoening die maakt dat iemand weinig of geen melaninepigment heeft. Bij extreem albinisme hebben mensen een witte huid, witte haren en rode ogen. Vaak gaat het gepaard met slecht zicht tot blindheid. Dit komt wereldwijd voor, maar in Afrika vallen albino’s op en zijn ze extra kwetsbaar door blootstelling aan de tropische zon. Door huidkanker halen veel albino’s de volwassen leeftijd niet. Vroeger werden albinokinderen ook vaak verstoten of meteen na de geboorte gedood. Maar dat ze het doelwit van commerciële handelaars worden, is een nieuwe evolutie.

Volgens het rapport van het Rode Kruis ligt ‘de markt voor albino-onderdelen’ in Tanzania. Daar zouden ze gebruikt worden om amuletten te maken die geluk of rijkdom moeten brengen. Die zouden gegeerd zijn bij onder meer vissers en diamantzoekers. Volgens de politie van Dar es Salaam is een hele set van albinolichaamsdelen – ledematen, genitaliën, oren, ogen en neus – 75.000 dollar waard. Volgens een parlementaire onderzoekscommissie in Dar es Salaam werden sinds 2007 al 44 albino’s in Tanzania vermoord en 12 in Burundi. In Kenia werd vorig jaar nog een albinomeisje omgebracht, en ook in Congo en Mali werden al gevallen gerapporteerd.

Moszy

Het Rode Kruis spreekt over een nieuwe humanitaire crisis, die maakt dat duizenden albino’s zich moeten verbergen of vluchten. Er zitten nu al 300 albinokinderen in twee scholen in Kabanga en Mitindo in Tanzania, en in een opvangcentrum in Ruyigi in Burundi, dat de klok rond door de politie wordt bewaakt. Er bestaan geen precieze cijfers over – schattingen van albino’s gaan van 1 op 4000 tot 1 op 15.000 – maar officieel zijn er 7000 albino’s in Tanzania geregistreerd. In Burundi, waar er een duizendtal bekend zijn bij de organisatie Albinos Sans Frontières (ASF), werden eerder dit jaar enkele jagers tot levenslang veroordeeld.

Het verkopen van albinolichaamsdelen aan medicijnmannen is volgens het Rode Kruis een tot dan ongekende vorm van georganiseerde handel, die met de economische crisis en de armoede te maken zou hebben. Er wordt nu volop aan bewustmaking rond deze problematiek gewerkt in Afrika. In Tanzania kreeg een vooraanstaande albino een zetel in het parlement aangeboden. In Kenia ging op 15 maart dit jaar de eerste Albino Awareness Day door. En in Mali werkte de bekende zanger Salif Keita, zelf een albino, mee aan een benefiet.

Ook Europa werd al met het probleem geconfronteerd, toen eind maart een albino in een boot met zestig vluchtelingen op het strand van Tenerife aanspoelde. De zeventienjarige Moszy vroeg asiel omdat hij in zijn land, Benin, met de dood bedreigd zou zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content