Han Renard

Een aantal federale MR-volksvertegenwoordigers wil de Brusselse Parti Islam verbieden omdat die het gemunt zou hebben op onze democratische grondrechten. Maar de term ‘partij’ doet dit zootje ongeregeld wel erg veel eer aan.

Al sinds de Parti Islam – een acroniem voor Intégrité Solidarité Liberté Authenticité Moralité – bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 twee verkozenen behaalde (Redouane Ahrouch in Anderlecht en Lhoucine Aït Jeddig in Sint-Jans-Molenbeek) gaan er stemmen op om de partij te verbieden. Een online petitie in die zin verzamelde 24.000 handtekeningen. De Parti Islam ijvert namelijk voor de invoering van de sharia in België, al stond dat niet met zoveel woorden in haar verkiezingsprogramma. Daarin ging het veeleer over praktische zaken zoals de beschikbaarheid van halalmaaltijden in schoolkantines. Een ander programmapunt was het afschaffen van de verplichting tot het betalen van alimentatie – dat een van de oprichters van de Parti Islam net een vechtscheiding achter de rug had, speelde daarin wellicht mee.

Eenmaal verkozen kwamen de Parti Islam-gemeenteraadsleden met de invoering van de sharia op de proppen. ‘Dat hoeft niet meteen, hoor’, zei Ahrouch in 2012, ‘maar over een jaar of twintig. Vandaag is de Belgische samenleving daar nog niet klaar voor, we zouden te veel handen moeten afhakken.’ Redouane Ahrouche kwam ook nog even in het nieuws toen hij voor een televisiedebat weigerde door een vrouw te worden geschminkt. Sinds hun verkiezing is van de Parti Islam-mandatarissen verder niets meer vernomen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 haalde de Parti Islam 4,13 procent in Anderlecht, 2,9 procent in Brussel-stad en 4,12 procent in Molenbeek – de partij stelt met andere woorden nauwelijks iets voor. De meeste moslimkiezers hebben nu eenmaal veel meer vertrouwen in de gevestigde partijen, en bovendien zijn Ahrouche en Jeddig sjiieten die niet alleen morele maar volgens sommigen ook financiële steun krijgen uit Iran, terwijl de overgrote meerderheid van de Belgische moslims uit soennieten bestaat.

In 2013 voegde de labiele populist Laurent Louis, eerder actief bij de anti-islampartij Parti Populaire van advocaat Mischaël Modrikamen en vertrouweling van de Franse omstreden komiek Dieudonné, zich bij de Parti Islam. Na een maand ontstond een hevige ruzie en werd Louis weer aan de deur gezet.

Een paar weken geleden bood een andere nieuwkomer zijn diensten aan. Brahim Datoussaid, een sociaal assistent met Algerijnse roots uit Jette, stapte uit de PS na ruzie over zijn partijcontributie. Hij nam contact op met de Parti Islam, waarvan hij naar eigen zeggen ‘alle leden’ heeft ontmoet – ‘vier in totaal’. Datoussaid zei in de Brusselse krant La Capitale dat de Parti Islam geen partij maar eerder ‘een groep mensen’ is. Hij was nog maar net bij de club of hij werd al tot regionaal secretaris gebombardeerd, en kreeg als taak de partij te structureren tegen de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, alsook de kwalijke reputatie van de partij te keren door meer openheid en vrouwvriendelijkheid aan de dag te leggen. Om meer vrouwelijke kandidaten te kunnen rekruteren, houdt Datoussaid vanaf september kantoor in een snackbar in Jette.

Op de website van de Parti Islam staat overigens een scherpe veroordeling van de aanslagen in Brussel, naast de boodschap dat de IS geen deel uitmaakt van de islam.

Han Renard

Ook de labiele Laurent Louis maakte na zijn ontslag bij de Parti Populaire even deel uit van de Parti Islam.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content